Sa ditë ‘jetojnë’ perimet dhe frutat?!

Nga Aristela Anagnosti

Gjithnjë kur blejmë fruta ose perime duam t’i konsumojmë ato të freskëta, për të përfituar të mirat e tyre, po ka edhe raste që duam t’i ruajmë për një kohë të ngjatë. Po si? Sot po ju sjellim disa këshilla të vyera, si dhe ku mund të ruhen sa më jetëgjatë këto produkte me vlera të larta ushqyese. Mund ta zbatoni në shtëpitë tuaja dhe të jeni të sigurt që disa prej tyre mund të jetojnë për një kohë të gjatë nga 1 disa ditë deri në 2 muaj pa u dëmtuardhe humbur vlerat e tyre ushqyese.

Emri                              Vendi ku rruhet                    Si rruhet                       Koha

Patate Në një vend të errët Qese letre 1-2 muaj
Patate e ëmbël Në një vend të errët Qese letre 2 javë
Brokoli Në frigorifer Me qese plastmasi  5 ditë
Asparagus Në frigorifer Gjysma në kavanoz me ujë, pjesa sipër me qese  4 ditë
Panxhari Në frigorifer Me qese plastmasi 2 javë
Speca Në frigorifer Në qese plastmasi 1 javë
Karrota Në frigorifer Në qese plastmasi 3 javë
Selino Në frigorifer Me qese plastmasi 2 javë
Lakra Në frigorifer Në qese plastmasi 2 javë
Lule lakër Në frigorifer Në qese plastmasi 5 ditë
Kastraveci Në frigorifer Në qese plastmasi 1 javë
Hudhra Në një vend të errët Në një kosh 2 muaj
Xhinxhër Në frigorifer Në koshin e frigoriferit 1 muaj
Xhinxhër i prerë Në frigorifer Në qese plastmasi 1-2 javë
Kërpurdha Në frigorifer Në qese plastmasi 3 ditë
Qepa Në një vend të errët Në një kosh 1-2 muaj
Qepa e prerë Në  frigorifer Në qese plastmasi 3-5 ditë
Kunguj vere Në frigorifer Në qese plastmasi 5 ditë
Kunguj dimri Në një vend të errët Në kosh 1 muaj
Kungull dimri i prerë Në një vend të errët Në qese plastmasi 2-3 javë
Rrepa Në frigorifer  Në qese plastmasi 2 javë
Sallatë jeshile Në frigorifer Në kuti plastike 10 ditë
Barbunja Në frigorifer Në qese plastmasi 1 javë
Domate  Në ambient Në kosh 5 ditë
Avokado Në frigorifer Në kosh 4 ditë, nëse eshtë e pjekur
Avokado e prerë Në frigorifer Me qese plastmasi dhe me pak lëngë  limoni 1  ditë
Mollë Në frigorifer Në kosh 3 javë
Banane Në ambient Në kosh 3 ditë nëse është e  pjekur
Qitro Në frigorifer Në kosh 2 javë
Qitro të prera Në frigorifer Në qese plastmasi 2-3 ditë
Fruta pylli Në frigorifer Në kosh 3-5 ditë
Rrush Në frigorifer Në qese plastmasi 1-2 javë
Pjepër Në ambient Në kosh 5 ditë nëse është i pjekur
Gjysëm pjepri Në frigorifer Me qese plastmasi 7-10 ditë
Pjeshka Në ambient Në kosh 5 ditë nëse është e pjekur
Kumbulla Në ambient Në kosh 5 ditë nëse është e pjekur
Dardha Në ambient Në kosh 4 ditë nëse është e pjekur

 

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *