A është varësia nga interneti shenjë çrregullimi psikologjik?

Një studim i ri ka zbuluar se interneti është thjesht një perde tymi për problemet e rënda psikologjike. Hulmtutuesit besojnë në këtë mani për opsionet e depresionit, si ankthi, impulsiviteti dhe vëmendja e paktë. E megjithatë, ekspertët sugjerojnë 24 orë të qenit nën një shoqëri të pranueshme.  Prandaj hulmultuesit këmbëngulin se ne duhet që të jemi vigjilent në lidhje me mënyrën se si njerëzit, veçanërisht adoleshentët përdorin internetin, duke kërkuar shenjat e dëshpërimit dhe të zemërimit.

Për të shqyrtuar çështjen, një ekip me psikiatër ka monitoruar 254 të rinj në Universitetin McMaster në Ontario, të Kanada. Ata kanë përdorur një mjet të quajtur Internet Addiction Test (IAT), e cila u zhvillua në vitin 1998.

Secili ka treguar për ndryshimet në mënyrën se si ne përdor internetin, ndërsa kërkuesit kanë kryer vlerësimet e varësisë së tyre.

Ata mësuan se 33 persona janë të varur nga interneti, dhe 107 ishin nën spektër. Këtë ta fundin nuk publikojnë foto në rrjetet sociale video apo mesazhet e miqve.

Shefi i kërkimeve, Dr Michael Van Ameringen thotë se shumë studime duhet të bëhen për të mësuar në qoftë se këto çështje të shëndetit mendor janë të shkaktuara nga varësia e internetit, ose në qoftë se varësia nga interneti është një simptomë themelore për çështjet psikologjike të dikujt.

Dr Jan Buitelaar, profesor i Psikiatrisë në Universitetin Radboud Nijmegen Medical Center në Holandë, ka thënë se: “Përdorimi i tepruar i internetit është një fenomen i pastudiuar, që mund të fsheh psikopatologji të lehta apo të rënda; përdorimi i tepruar i internetit mund të lidhet fort me sjelljet e sëmura të varësisë “.

 

Studimi wshtë konsideruar si një hap i rëndësishëm për sëmundjen mendore të shekullit XXI. Pritet të prezantohet në Vjenë këtë fundjave në Kolegjin Evropian të Neuropsychopharmacology.

easy dinner ideas
Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *