Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

View Gallery
39 Photos
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Midis fundit të viteve ‘800 dhe fillimeve të viteve ‘900 u bënë të njohura të ashtuquajturat “Gibson Girls”, modelet e ilustratorit Charles Dana Gibson.

Greta Garbo
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Greta Garbo

Greta Garbo
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Greta Garbo

Marlene Dietrich
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Marlene Dietrich

Mae West
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Mae West

Mae West
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Mae West

Betty Grable
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Betty Grable

Marilyn Monroe
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Marilyn Monroe

Rita Hayworth
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Rita Hayworth

Elisabeth Taylor
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Elisabeth Taylor

Elisabeth Taylor
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Elisabeth Taylor

Ava Gardner
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Ava Gardner

Audrey Hepburn
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Audrey Hepburn

Grace Kelly
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Grace Kelly

Twiggy
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Twiggy

Twiggy
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Twiggy

Jane Birkin
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Jane Birkin

Jane Birkin
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Jane Birkin

Farrah Fawcett
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Farrah Fawcett

Farrah Fawcett
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Farrah Fawcett

Brooke Shields
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Brooke Shields

Naomi Campbell
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Naomi Campbell

Cindy Crawford
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Cindy Crawford

Naomi Campbell
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Naomi Campbell

Kate Moss
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Kate Moss

Kate Moss
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Kate Moss

Gisele Bündchen
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Gisele Bündchen

Gisele Bündchen
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Gisele Bündchen

Jennifer Lopez
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Jennifer Lopez

Kim Kardashian
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Kim Kardashian

Rihanna
Trupi i grave: Si kanë ndryshuar modelet e bukurisë në 100 vjet

Rihanna

Përshtati: Anila Dedaj

Rreth një muaj më parë është publikuar “Perception of perfection”, projekt i një shtëpie farmaceutike britanike që tregon se si ideja e bukurisë femërore ndryshon nga një vend në një tjetër. Modelja është gjithmonë e njëjta, por falë një sërë efektesh grafike trupi i saj ndryshon në bazë të perceptimit të bukurisë dominuese në atë cep të botës që po eksperimentohet.

Kanonet (modelet) estetikë kanë ndryshuar në mënyrë radikalë gjatë shekujve. Në ditët e sotme jemi mësuar me bukuri heterogjene dhe është e vështirë të identifikosh një model dominues. Nga supermodelet si Bar Refaeli e Gisele Bündchen, që prej pak kohësh i ka dhënë lamtumirën pasarelave, e deri tek format normale të Kate Winslet, por edhe ato të ekzagjeruarat si Kim Kardashian.

Një proces diversifikimi ky i nisur në vitet nëntëdhjetë, kur me imazhin e modeleve të dobëta por harmonikë si Claudia Schiffer dhe Cindy Crawford u imponuan modele të ndryshme, mjafton të sjellësh ndër mend fizikun hermafrodit dhe shumë të dobët të Kate Moss.

Por nuk ka qenë gjithmonë kështu. Në vitet ’50, për shembull, bukuria identifikohej me trupat e butë si Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor e Rita Hayworth. Midis viteve 1960-70, në të kundërt ishin vajzat më të dobëta ato që dominonin. Nga Twiggy, modelja hermafrodit që bëri të famshme minifundet, tek Jane Birkin, apo Farrah Fawcett dhe Jane Fonda, që me leksionet e saj të aerobisë ka bërë që breza të tërë të kenë linja perfekte.

Bashkë me shumë të tjera janë bërë ikona bukurie, të afta për të ndikuar tek shijet e brezave të tërë, edhe në disa raste, influence e tyre vazhdon edhe pas shumë vitesh.

Galeria e mësipërme “rrëfen” se si ka ndryshuar perceptimi për bukurinë ndër shekuj. Nga fund i viteve ‘800 deri në ditët e sotme.

                                                                                                       

 

 

 

Ska komente

Keni një mendim

Adresa juaj e email nuk do të publikohet.