Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

View Gallery
8 Photos
Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Satira me presidentët amerikanë te “Hosteni” gjatë diktaturës

Botimi i parë  humoristik në Shqipëri është themeluar para 71 vitesh. Bëhet fjalë për revistën “Hosteni” (1945). Nostalgjia, për këtë revistë, veçmas për humorin, ironinë e hollë dhe anën stilistike, u ngrit nga një plejadë e tërë artistësh, si Zef Bumçi, Dhimiter Ligori, Bardhyl Fico, Vasil Lalo, Enriko Veizi, Shtjefën Palushi, kemi Ilir Pojanin, Arben Meksi, Bujar Kapexhiu, Medi Belortaja, Agim Sulaj e shumë e shumë të tjerë. Traditë kjo që 45 artistë së bashku e vazhduan deri në fund të viteve ’90. Por, cilat ishin tematikat? Si e kamuflonin ata atë çka dëshironin të sillnin nëpërmjet artit të tyre, nëpërmjet diçiturave të thjeshta etj., prezantohen sot në ekspozitën “Arti, Satira dhe Presidentët Amerikanë në Revistën Hosteni” në ambientet e UET.

Kjo ekspozitë sjell në vëmendje këtë zhanër arti të mosvlerësuar sa duhet gjatë 26 viteve demokraci në vendin tonë dhe ironinë e artistëve tanë me udhëheqësit e SHBA-së. “Kjo ekspozitë shikon përmes kësaj dritareje, për të imagjinuar se si me humor dhe ndërgjegje të pastër, të gjejmë rrugën tone duke lënë pas konfliktet polarizuese dhe shkatërruese”, shkruan kuratori i ekspozitës, Elvis Kazazi. Disa nga karikaturat e botuara te revista Hosteni, që prezantohen në ekspozitën e sotme në Universitetin Europian të Tiranës janë; Richard Nixon, George H. W. Bush, Jimmy Carter, Harry S. Truman, Lyndon B. Johnson etj.

                                                                                                       /Bordo/ A.D

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.