Si shërbehet vera? 0

Ja çfarë na thonë rregullat profesionale të alkoolit, udhëzuesi përfundimtar nga aperitivet deri te pijet pas darkës.

Çdo pije ka rregullat e veta dhe William Hanson, një ekspert i njohur i etiketës së rregullave, na shpjegon manualin e tij personal për të shmangur gabimet.

Si shërbehet vera? Çfarë të zgjedhësh gjatë një nje darke formale? A mund të porosis birrë për drekë? Kur pihet “Porto”. Fjalën e ka William Hanson, eksperti i mirënjohur i etiketës së rregullave i Britanisë së Madhe, që shpjegon për  MailOnLine të dailymail.co.uk guidën e tij mbi pijet alkoolike.

Aperitivi

"Esiste un solo tipo di drink da bere prima di cena: lo sherry. Ma, per carità, non servite uno sherry dolce, preferite uno secco. Anche il vino bianco o lo champagne possono essere offerti prima di cena mentre il vino rosso è preferibile durante il pasto.  Evitate accuratamente la birra come aperitivo".

“Ekziston një lloj i vetëm pijesh që pihet para darkës dhe është “sherry”(një lloj vere e bardhë). Por mos e shërbeni një sherry të ëmbël, më mirë preferoni një të thatë. Edhe vera e bardhë dhe shampanja mund të ofrohen para darkës, ndërsa vera e kuqe është e preferueshme gjatë ushqimit. Evitoni birrën si apertiv.

Aperol Spritz

"L'Aperol Spritz era vagamente di moda circa quattro anni fa, ma da allora è diventato così comune viene pubblicizzato anche durante le partite di calcio. Ad ogni modo è più accettabile che un Lambrini".

“Aperol Spritz ishte në modë rreth 4 vjet më parë, por që atëherë është bërë kaq i zakonshëm që reklamohet edhe gjatë ndeshjeve të futbollit, por është më e pranueshme se një Lambrini”.

Birra

"La birra è ottima al pub o per un pranzo all'aperto ma evitatela nelle cene formali. E, per favore, non bevete mai (MAI!) la birra direttamente dalla bottiglia. Esistono i bicchieri".  

“Birra është e shkëlqyer për në pub, ose për një drekë të hapur, por shmangeni për darka formale. Dhe mos e pini kurrë birrën direkt nga shishja “Kurrë”. Ekzistojnë gotat.

Shampanja

"Se offrite (o scegliete) dello Champagne scegliete Bollinger, Dom Perignon, Krug, Pol Roger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot e Taittinger. Il Prosecco ha conquistato una grande popolarità ma è solo un sinonimo di non posso permettermi di offrirvi lo Champagne".

“Nëse ju ofroni (ose zgjidhni) Champagne zgjidhni Bollinger, Dom Perignon, Krug, Pol Roger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot dhe Taittinger. Prosecco ka fituar një popullaritet të madh, por është vetëm një sinonim, që nuk mund të lejoj t’jua ofroj Champagne” .

Cocktails

"Se volete un cocktail scegliete bevande dai nomi semplici, come il Martini o un Manhattan. Tutto ciò con un nome stupido o dal colore sintetico dovrebbe essere evitato". 

“Nëse dëshironi një koktej, zgjidhni pije me emra të thjeshtë si Martini ose Manhattan – të gjitha ato me një emër të tjerë ose me ngjyrë sintetike duhet të shmangen”.

Xhin

"Il Gin Tonic ha fatto la fine della Sambuca e del Jägermeister ed è usato per ubriacarsi molto rapidamente. Provate invece il Gin & Dubonnet (il preferito dalla Regina)".

“Gin Tonic është përdorur për’ t’u dehur menjëherë. Provoni Gin & Dubonnet  (të preferuarin e Mbretëreshës)”.

Porto

"L'unico modo per concludere una cena è con un piccolo bicchiere di Porto. Deve essere servito con un decanter, da sinistra e in senso orario".

“E vetmja mënyrë për të përmbyllur një darkë është një gotë e vogël Porto. Duhet të jetë e shërbyer me një  damixhanë nga e majta dhe në drejtim të akrepave të orës.

Vera

"La scelta del vino è molto personale, ma in generale bisogna attenersi al rosso e al bianco. Durante i pranzi formali, il modo migliore per servirlo è con la caraffa perché non serve sfoggiare l'etichetta di una bottiglia (dovrebbe esserci il  presupposto che il vino scelto è buono).  Il vino rosso deve essere decantato due ore prima di essere consumato, quello bianco deve essere travasato 20 minuti prima.
Quando invece andate in un ristorante, il sommelier non vi offre l'assaggio del vino per verificare se vi piace. Per favore, non rispondete con frasi tipo "Buono, grazie". Dovete verificare se il vino sa di tappo".

“Zgjedhja e verës është shumë personale, por në përgjithësi ju duhet të qëndroni te e kuqja dhe e bardha. Gjatë drekave formale, mënyra më e mirë për të shërbyer është me kanë, sepse nuk keni nevojë të nxirrni etiketën e shishes. Vera e kuqe duhet kulluar dy orë para se të konsumohet, ndërsa e bardha duhet të hidhet në kanë së paku 20 minuta më parë.

Kur shkoni në restorant, dhe kamarieri nuk ju ofron degustimin e verës për të parë nëse ju pëlqen, ju lutem mos u përgjigjni me fraza si “Mirë, faleminderit”. Ju duhet të kontrolloni nëse vera ka shije. “

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *