Mënyra e të ngrënit ndihmon në humbjen e peshësh dhe ul rrezikun e obezitetit

Procesi i të ngrënit ngadalë ka rëndësinë dhe përfitimet e veta si për metabolizmin tonë por dhe për shëndetin në përgjithësi. Një hulumtim i ri tregon një avantazh shumë të rëndësishëm të atyre që i kushtojnë kohën e duhur ngrënies: ngrënia ngadalë ndihmon në humbjen e peshës dhe zvogëlon rrezikun e obezitetit.

Një studim i kohëve të fundit japonez, i botuar në BMJ Open, zbulon se njerëzit që hanë ngadalë peshojnë më pak. Prandaj, ngadalësimin i shpejtësisë me të cilën konsumojmë ushqimin tonë, mund të ndihmojë me të vërtetë në mbajtjen e peshës dhe largimin e obezitetit.

Hulumtuesit shqyrtuar të dhënat për rreth 60.000 njerëz me diabet tip 2 të monitoruar gjatë një periudhe prej gjashtë vjetësh. Gjatë kontrolleve gjatë viteve ata u pyetën për zakonet e tyre të jetesës, duke përfshirë shpejtësinë me të cilën ata tentonin të konsumonin ushqim, por edhe përdorimin e alkoolit dhe marrëdhënien e tyre me gjumin. Ata u pyetën gjithashtu nëse e konsumonin darkën të paktën dy orë para se të shkonin në shtrat dhe nëse hanin mëngjes.

Duke krahasuar dhe analizuar të dhënat, u pa se probabiliteti i vuajtjes nga obeziteti ishte i lidhur me variabla të ndryshëm që lidhen me zakonet e të ngrënit. Në veçanti, shpejtësia në të cilën ata hëngrën kishte një efekt mjaft të rëndësishëm: njerëzit që hanin ushqime në një normë normale ishin 29% më pak të rrezikuar të ishin të shëndoshë se ata që hëngrën shpejt; njerëzit që hanë ngadalë kishin një shans 42% më pak për të qënë të shëndoshë.

Gjithashtu, studiuesit vunë në dukje se njerëzit të cilët kishin ngadalësuar ritmin e tyre në tavolinë gjatë periudhës së studimit prireshin të humbin peshë me kalimin e kohës, siç dëshmohet nga indeksi i masës trupore dhe perimetri i belit.Këto rezultatet janë në përputhje me ato të studimeve të mëparshme që kanë treguar tashmë se njerëzit që hanë më shpejt kanë tendencë të peshojnë më shumë dhe të marrin më shumë kilogramë me kalimin e kohës.

Pra është e rëndësishme jo vetëm atë që hamë, por edhe mënyrat në të cilat konsumojmë ushqim. Gjithashtu, të rëndësishme janë dhe vaktet, ata që hanë natën vonë ose shkojnë në shtrat vetëm të ngrënë, kanë një rrezik më të madh të vuajnë nga sindroma metabolike ose mbipesha.

easy dinner ideas
Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *