Ja ushqimet e shëndetshme që përmbajnë më shumë karbohidrate sesa një fetë bukë!

Këto ditë karbohidratet kanë fituar një reputacion të keq në ndikimin që ato kanë në shëndetin tonë, por ndërsa mund të mendoni se buka është ajo që përmban më tepër karbohidrate, ky nuk është rasti.

Në fakt Body+Soul kanë bërë një zbulim surprizues mbi ushqimet e shëndetshme të cilat përmbajnë më tepër karbohidrate sesa një fetë bukë. Rekomandohet që dieta e përgjithshme e popullsisë duhet të përbëhet prej 45% – 46% karbohidrate që përktehet në 230-333 gram në ditë.

Për ta thënë më thjeshtë një fetë bukë përmban 15 gram karbohidrate dhe një sërë ushqimesh që konsiderohen të shëndetshme si një mollë e vetme përmban 20 gram karbohidrate, pra 5 gram më shumë se një fetë bukë.

 • Një gjysmë patate e ëmbël përmban 19 gram karbohirate
 • Një filxhan me qiqra përmban 23 gram karbohidrate
 • Gjysmë pako makarona të pagatuara përmbajnë 28 gram karbohidrate
 • Një filxhan kos pa yndyrë përmban 16 gram karbohidrat

Sigurisht që ushqimet më pak të shëndetshme përmbajnë një sasi të madhe karbohidratesh:

 • 45 gram patatina përmbajnë 26 gram karbohidrate
 • 375 mL coca-cola përmban 40 gram
 • Një korosant përmban 24 gram

Ushqimet që përmbajnë pak karbohidrate janë;

 • 1 vezë = 0.1 gram
 • 100 gram kungull = 7 gram
 • 100 gram shalqi = 5 gram
 • 100 gram brokoli = 1.3 gram

Karbohidratet që duhet të limitojmë janë ato të përpunuarat si buka e bardhë dhe biskotat pasi këto ushqime jo vetëm që kalojnë shumë shpejt në gjak por përmbajnë edhe shumë shqeqerna, yndyrna dhe sodium. Kjo nuk do të thotë se njerëzit nuk duhet ti konsumojnë ato  bashkë thjesht duhet të jenë më të kujdesshëm për sasinë që konsumojnë në ditë. Njerëzit duhet të synojnë konsumimin e ushqimeve si bishtajoret, drithërat, patatet e ëmbla dhe frutat për të marrë  vlera ushqyese të shëndetshmë duke përfshirë këtu edhe karbohidratet por në sasinë e duhur.

Previous ArticleNext Article