Pamje të rënda: Ishulli ka traditë të therë delfinë dhe balena; reagon ashpër modelja braziliane

Tradita e ishujve Faroe e ka detyruar modelen e njohur Alessandra Ambrosio të reagojë ashpër në një postim në Instagram. Sipas faqes “Save the Reef” në ishijt në fjalë që prej  1584-ës, është e ligjshme që delfinët dhe balenat të theren dhe ishulli me ngjyrën blu tipike të shndërrohet në një lumë gjaku prej vrasjes së gjitarëve ujorë.

“Si ka mundësi që kjo vrasje barbare e balenave dhe delfinëve të jetë ende e ligjshme. Kjo therje vjetore ndodh në Ishujt Faroe dhe deti tipik blu kthehet në ngjyrë të kuqe të tmerrshme për shkak të trupave të panumërt të balenave dhe delfinëve të vdekur. Mesa duket, kjo traditë që daton që prej vitit 1584 dhe është një aktivitet komunal ku të gjithë banorët vendas mblidhen së bashku për të masakruar qindra balena dhe delfinë.

Si vriten balenat? Peshkatarët hyjnë në ujë me anije dhe dhe menjëherë sapo delfinët dhe balenat afrohen ata i rrethojnë ata dhe i çojnë në drejtim të tokës për t’i ngulur shtizat e për t’i therur”, shkruhet ndër të tjera në postimin e bërë nga komuniteti.

Sakaq Ambrosio e ka cilësuar gjithçka si shokuese dhe shumë të trishtë, duke e shoqëruar postimin me pamje vërtetë të rënda.

 

View this post on Instagram

 

This is shocking and so sad !!! #Repost @savethereef ・・・ ⚠WARNING GRAPHIC IMAGES⚠ How is this barbaric killing of whales and dolphins still legal? This annual slaughter takes place in the Faroe Islands and the typically blue sea turns into a horrifying red color due to the countless bodies of dead whales and dolphins. Apparently, this tradition goes back to the year 1584 and it‘s a communal activity where all the locals get together to ruthlessly slaughter hundreds of whales and dolphins. How are the whales killed? The fishermen enter the water in boats and as soon as pods of whales arrive close to the bay, they surround them and lead them towards land to be beached and slaughtered. When the whales are close enough, a hook is inserted into their blowholes to bring them further up the shore and their necks are then stabbed with a spinal lance and their spinal cords are severed, which further cuts the blood supply to its brain. The whale loses consciousness and dies within a few seconds. An entire pod of whales can be killed in less than 10 minutes and the entire community pitches in the slaughtering while it takes place in plain sight. Reportedly, each whale is recorded and regulated by authorities and the Danish people claim that this practice is not cruel and is carried out in regard to international laws. But we ask how can this be a law? Approximately 500 cetaceans have now been killed ‘for food’ in these islands since the beginning of 2019. Let’s hear what your thoughts — is this tradition of slaughter cruel and should it be stopped or be allowed to continue? #savethedolphins #karmagawa #savethewhales #savethereef

A post shared by Alessandra Ambrosio (@alessandraambrosio) on

Previous ArticleNext Article