Mund të ndjehesh “vetë” por jo i “vetmuar”? Neurologu shpjegon si t’ja dalim mbanë në vetizolim!

Pandemia e COVID-19 po merr një zhvillim të tmerrshmën në mbarë botën , duke detyruar miliona njerëz të adoptojnë një mënyrë të re të çuditshme dhe të vetmuar të jetesës. Ekzistojnë vetëm vlerësime hipotetike se sa do të zgjasë kjo periudhë e izolimit.

Më shumë se një javë në izolimin tim, apartamenti im filloi të ndjehej si burg. Papritur, unë isha në arrest shtëpiak dhe dënimi ishte i pacaktuar. Unë tashmë ndihesha thellësisht, i vetëm! Mendja ime filloi të rimarr: A me të vërtetë nuk do të shoh familjen ose miqtë e mi për më shumë se një vit? A do t’i shoh ato përsëri?

Fillova të ndjehem simptomatike. Gryka ime ndjehej e shtrënguar dhe e kruar. Nuk mund të merrja frymë. Isha i sëmurë? Siç doli, unë nuk po përjetoja simptoma të koronavirus; paniku ishte ai sipas neuroshkencëtarit social Dr. Stephanie Cacioppo, një reagim natyror stresi i shkaktuar nga truri im.

“Gjëja më e keqe që mund të bëjmë si njerëz është të imagjinojmë një të ardhme ku jemi vetëm,” më tha ajo përmes telefonit. Dr Cacioppo, drejtori i Laboratorit të Brain Dynamics në Shkollën e Mjekësisë Pritzker, studion efektet e dashurisë dhe vetmisë në tru. Ajo, së bashku me burrin e saj të ndjerë Dr. John ka zbuluar se gjendja fizike e të qenurit vetëm në të vërtetë ka shumë pak lidhje me të ndjerit të vetmuar. Studimi i tyre e krahason vetminë me një sinjal biologjik, si etja ose uria.

“Vetmia nuk është një patologji,” tha Dr. Cacioppo. “Eshtë vetëm një sinjal i jashtëm nga trupi ynë që diçka nuk shkon mirë me mjedisin tonë.”

Ashtu si uria apo etja, nëse vetmia lihet e pazgjidhur, ajo mund të ketë pasoja të rënda. Thjesht të qenit me njerëz të tjerë, thotë ajo, nuk do të bëjë që ju të ndjeheni më pak të vetmuar. “Nëse mbledh njerëz të vetmuar, ata do të urrejnë njëri-tjetrin pas disa minutash,” tha ajo.

Kjo pasi, për ironi, vetmia mund t’ju bëjë thellësisht jo miqësorë. Sipas Dr. Cacioppo, vetmia e qëndrueshme aktivizon një mekanizëm shmangie në tru, që do të thotë se ka më shumë të ngjarë të jeni skeptik dhe mosbesues ndaj të tjerëve. Vetmia nuk luan vetëm “truk” në mendje, por gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin tonë fizik: edhe në një botë pa pandemi, vetmia kronike rrit rrezikun e një vdekje të hershme me 26 përqind.

Por si mundet që dikush të largojë vetminë – dhe të gjitha efektet anësore të saj – kur janë në izolim? Sipas Dr. Cacioppo, duhen kërkuar mënyra të reja për të rigjetur kontrollin. “Ajo që ne kemi gjetur në hulumtim është se një sens kontrolli është thelbësor për mendjen e një personi,” tha ajo. “Por gjërat me COVID-19 evoluojnë kaq shpejt; Udhëzimet që kemi sot mund të mos funksionojnë javën tjetër … Kështu që ne jemi vërtet në një situatë të frikshme për mendjen tonë. ”

“Gjëja e parë që duhet të bëjmë është të mos e lejojmë mendjen tonë të endet drejt së ardhmes,” tha ajo. “Tani për tani ju mund të kontrolloni mjedisin tuaj” – ushqimi që vendosni të hani, rrobat që vendosni të vishni. “Kjo ju jep një ndjenjë të stabilitetit.”

“Frymëmarrja është vërtet e rëndësishme,” tha ajo. “Frymëmarrja brenda dhe jashtë në blloqe tre sekondëshe na jep një kuptim tani.” Nëse ndonjëherë e gjeni veten në një spirale stresi duke menduar për të ardhmen, ajo rekomandon të shqiptoni emrin tuaj me zë të lartë si një mënyrë për të përqendruar mendimet tuaja. “Duket shumë pa kuptim, por përpiquni ta bëni atë,” tha ajo. “Ju do të ndaloni mendjen tuaj të enden në mendime negative të së ardhmes.”

Ndërsa Interneti ofron pamje të njerëzve që përjetojnë të gjitha llojet e simptomave, ju mund të gjeni veten duke u bërë gjithnjë e më vigjilente, duke shqyrtuar trupin tuaj për ndryshimin më të vogël: A është fyti im i sëmurë? A janë këto alergji sezonale apo fillimi i diçkaje më të keqe? Ky proces është normal, madje edhe i dobishëm. Sfida është administrimi i ankthit të krijuar nga një pasiguri e tillë.

Pas spiralës sime të stresit, unë kam përdorur metodat e Dr. Cacioppo dhe kam gjetur suksesin më të madh në arritjen e përqendrimit tim në 48 orët e fundit. Ditët e mia më të lumtura, me më shumë ndjesi normale janë ato ku kam një program. Më befasoi se sa shumë këto plane të vogla – një klasë virtuale e ushtrimeve, një recetë e re darke – kanë bërë një ndryshim domethënës në jetën time.

Mënyra më e mirë për të larguar efektet e rrezikshme të vetmisë është ndërveprimi me anë të rrjeteve sociale. Lidhuni me facetime me dikë, shkruani mesazhe dhe dhuroni dashuri nëpërmjet virtualitetit, besoj se deri tani jemi mësuar ta bëjmë mjaft mirë!

“Për sa kohë që truri juaj e kupton që kjo është e përkohshme, jemi një hap para!”

easy dinner ideas
Previous ArticleNext Article