Covid-19 dhe grupet e gjakut që preken më shumë; ja ç’thonë studimet!

Grupi i gjakut nuk ndikon shumë në jetën tonë të përditshme. Në fakt, shumica e njerëzve as nuk e dinë nëse janë të Tipit A, B, AB ose O. Por detaji në dukje-banale mund të jetë një faktor në pandeminë Covid-19 që ka kapluar botën. Një studim i ri në revistën Blood Advances mbështet atë që studiuesit kanë parë për një kohë: Njerëzit me gjak të Tipit A janë në një rrezik shumë më të lartë për kontraktimin e COVID-19 ndërsa njerëzit me grup O duket se janë më të mbrojtur prej tij, sipas një grup kërkimesh në rritje.

Studiuesit në Kinë e ndanë për herë të parë këtë ide në mars, dhe gjetjet u bënë jehonë nga një letër nga Universiteti i Columbia një muaj më vonë. Edhe kompania e testimit të ADN-së 23andMe vëzhguan pacientët e tyre dhe zbuluan se midis 750,000 njerëzve (deri tani popullata më e madhe e studimit) që u diagnostikuan dhe u shtruan në spital për COVID-19, ata me tipin O ishin më të mbrojtur.

Pastaj, një studim i botuar në Neë England Journal of Medicine konfirmoi idenë me një studim të vlerësuar nga kolegët: Njerëzit me gjak të Tipit A kishin 45 përqind më shumë të ngjarë të infektohen me COVID-19 sesa ata me lloje të tjera të gjakut, ndërsa ata me Tipi O ishin 35 për qind më pak të ngjarë. “Është e qartë që Tipi O është mbrojtës në një farë mase. Unë nuk mendoj se të kesh Tipi A ose Tipi B është problem, thjesht se ata nuk kanë Tipi O”, thotë Mark Udden, MD, profesor i hematologjisë dhe onkologji në Baylor College of Medicine në Hjuston.

A kanë më shumë gjasa që njerëzit me gjak të tipit A të vdesin nga COVID-19?

Pra, njerëzit me Grup A gjaku mund të kenë më shumë gjasa të kapin virusin dhe sipas studimit të NEJM raportohet se njerëzit me gjak të Tipit A kishin më shumë gjasa të kishin probleme me frymëmarrjen.

Sidoqoftë, hulumtimi nga Universiteti i Columbia zbuloi se në të vërtetë nuk kishte ndonjë ndryshim midis intubimeve ose vdekjes dhe grupeve të ndryshme të gjakut. Dhe një studim i lëshuar së fundmi në Annals of Hematology shikoi në mënyrë specifike lidhjen midis llojeve të gjakut dhe nevojës për intubim ose vdekje në pacientët e konfirmuar COVID-19. Ata nuk gjetën asnjë lidhje midis grupit të gjakut dhe ashpërsisë së sëmundjes. Hulumtimi i ri në Blood Advances, i përmendur më lart, kishte gjetje të ngjashme. Megjithëse e vërtetë ndaj pyetjeve të pafundme që zgjojnë këtë sëmundje të re, një studim tjetër, më i vogël, gjithashtu në Blood Advances, sugjeroi që grupet e gjakut A ose AB kishin rrezik më të lartë të ndërhyrjeve të caktuara intensive dhe qëndrime më të gjata të ICU, por vetë studiuesit e konsideruan ende enigtamtike lidhjen e Grupit të gjakut me COVID-19.

Çfarë ndryshon nga Tipi O?

Ne nuk e dimë pse njerëzit me Tipin O mund të jenë më të mbrojtur, por ka shumë teori. Ideja më themelore është që grupi i gjakut mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të luftuar virusin, thotë David Aronoff, MD, drejtor i ndarjes së sëmundjeve infektive në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në Nashville. Mund të ndikojë në fuqinë e sistemit tuaj imunitar ose përgjigjen tuaj inflamatore ndaj infeksionit, shpjegon ai.

 

Gazeta NEJM, megjithatë, nxjerr në pah antitrupat që ne prodhojmë në varësi të llojit të gjakut. “Nëse jeni tip O, natyrshëm ju bëni antitrupa kundër Tipit A dhe Tipit B”, thotë Dr. Udden. Këto antitrupa të tipit A mund ta bëjnë më të vështirë për SARS-CoV-2 që të lidhet me receptorin e tij në gjakun e Tipit O dhe të shumohen në trup, shpjegon ai. Por ka një shtresë tjetër interesante për një element mbrojtës të mundshëm në gjakun e Tipit O: diçka e quajtur faktori von Willebrand, e cila është një glikoproteinë e ngarkuar për të riparuar dëmtimin e enëve të gjakut duke nxitur gjakun tuaj të mpikset.

Ne e dimë që virusi COVID-19 dëmton rreshtimin e enëve të gjakut. Trupi juaj pastaj lëshon faktorin von Willebrand, ose VWF, në gjakun tuaj në mënyrë që të rregullojë dëmtimin e mureve të enëve. Por VËF gjithashtu inkurajon mpiksjen. “Në pacientët me COVID-19 që vdesin, ne po shohim çështje jashtëzakonisht të larta të mpiksjes, si goditje në tru, dështim i veshkave dhe embolizma pulmonare – kështu që ne e dimë se ekziston një problem i mpiksjes që buron nga virusi”, thotë Dr. Udden. Një analizë e fundit në The Lancet zbuloi se krahasuar me pacientët COVID-19 që nuk ishin në kujdes intensiv, ata që ishin të sëmurë rëndë në ICU dhe vdiqën kishin antigjene më të larta të VWF në gjakun e tyre.

Njerëzit me gjak të tipit A kanë nivele më të larta të VËF natyrshëm sesa njerëzit me gjak të tipit O, thekson Dr. Udden. Përveç kësaj, njerëzit me ngjyrë, të cilët po vdesin në një shkallë disproporcionale të lartë nga COVID-19, gjithashtu kanë tendencë të kenë nivele më të larta të VWF.

Burimi: Men’s Health

Previous Article