Vaksina e COVID nga Pfizer dhe BioNTech mbron 94% të të rriturve mbi 65 vjeç

Më shumë të dhëna të lëshuara nga provat e tyre në fazën e tretë sugjerojnë se funksionon po aq mirë tek njerëzit e të gjitha moshave, racave dhe etniciteteve. Kompanitë thonë se tani do të aplikojnë për autorizim për përdorim emergjent të goditjes në SH.B.A. Gjetjet bazohen në dy doza të dhëna për më shumë se 41,000 njerëz në të gjithë botën. 

Javën e kaluar, Pfizer dhe BioNTech publikuan të dhëna paraprake që tregojnë se vaksina ofronte mbrojtje prej 90% kundër Covid-19 dhe nuk kishte asnjë shqetësim sigurie. Kjo u pasua nga të dhëna mbresëlënëse për një tjetër vaksinë, të bërë nga kompania amerikane Moderna, duke sugjeruar mbrojtje gati 95%. Të dhënat e sotme nga Pfizer dhe BioNTech sugjerojnë se vaksina është 95% efektive bazuar në 170 raste të zhvillimit të Covid-19 tek vullnetarët – vetëm tetë ishin në grupin e dhënë vaksinën, duke sugjeruar që ofron një mbrojtje të mirë.

Kompanitë thonë se nuk ka pasur shqetësime serioze , por ata vunë re dhimbje koke dhe lodhje në rreth 2% të vullnetarëve të dhënë vaksinën. Në provë, 42% e të gjithë pjesëmarrësve janë me prejardhje të ndryshme etnike dhe 41% janë të moshës midis 56 dhe 85 vjeç. A do të ketë më shumë se një vaksinë të koronavirusit? A është e sigurt të bëhet vaksina? Dhe pyetje të tjera Prova po vazhdon akoma dhe do të mbledhë të dhëna për sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës për dy vjet të tjera. 

Vaksina është duke u testuar në njerëz në 150 zona në SH.B.A., Gjermani, Turqi, Afrikën e Jugut, Brazil dhe Argjentinë. Kompanitë presin që të prodhojnë deri në 50 milion doza të vaksinës këtë vit dhe deri në 1.3 miliardë doza deri në fund të vitit 2021. Mbretëria e Bashkuar ka porositur paraprakisht 40 milion doza të kësaj vaksine dhe duhet të marrë 10 milion deri në fund të vitit.

Previous Article