“Lodhja pandemike” ekziston!

E vetmja gjë që bëni është të luftoni me trishtimin, ankthin, zemërimin, apatinë, reagimet agresive, mungesën e motivimit dhe ditët duken të pafundme? Ka diçka që nuk shkon, e dini, por nuk e dini saktësisht se çfarë e shkakton gjithë këtë konfuzion emocional. Pa panik, është pikërisht lodhja pandemike, një gjendje stresuese që ka prekur gjithnjë e më shumë njerëz gjatë valës së dytë të Covid-19.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pothuajse 60% e popullatës evropiane ka simptomat e “lodhjes pandemike”. Sëmundje e zakonshme, gjysmë gëzimi? Jo, jo në të vërtetë, por siguria për të mos qenë vetëm në menaxhimin e një stuhi emocionesh negative mund të jetë shumë ngushëlluese. Nëse, sipas psikologëve me përvojë të përfshirë, ne do të përjetonim karantinimin e parë si një risi, duke iu përmbajtur të gjitha instikteve tona të mbijetesës, ndoshta të bindur se cdo gjë do të zgjidhej për disa muaj, por tani ka kaluar një vit i tërë që nga fillimi i pandemisë. Përpjekjet për tu përmbajtur e kanë kthyer jetën tonë përmbys dhe situata është bërë gjithnjë e më e vështirë për tu menaxhuar, veçanërisht për ata që kanë shumë nevojë për një jetë sociale.

Efektet e lodhjes pandemike në shëndet

Lodhja pandemike nuk është asgjë më shumë sesa një përgjigje mendore ndaj stresit, frikës dhe kufizimeve që po kalojmë në jetën e përditshme mes rregullave, afeksioneve të largëta, pasigurive për të ardhmen dhe marrëdhënieve që prishen sepse nuk mund të mbajnë barrën emocionale. Tashmë, normalisht, stresi është armiku i shëndetit (shqetëson gjumin, shqetëson shëndetin tonë mendor, tendos zemrën dhe na çon të adoptojmë strategji mbijetese që mund të shndërrohen në zakone të këqija), simptomat që lidhen me lodhjen pandemike përgjithësisht shoqërojnë ndryshime të vërteta psikofiziologjike të tilla si presion i lartë i gjakut, rrahje e shpejtë e zemrës dhe shqetësime të shumta të gjumit.

Previous ArticleNext Article