KreuBusull

Krijohet syri i parë bionik; mund të rikthejë plotësisht shikimin te të verbrit!

Krijohet syri i parë bionik; mund të rikthejë plotësisht

Studiuesit në Universitetin Monash në kryeqytetin e Australisë, Melburn, kanë krijuar syrin e parë bionik në botë. Një hap i rëndësishëm për të gjithë personat me shikim të dëmtuar.

Ky sy bionik do të shërbejë si një risi përparimtare, që ofron potencialin për të rivendosur plotësisht shikimin përmes një implanti të trurit.

"Gennaris Bionic Vision System", gjatë një dekade zhvillimi të përpiktë, është shfaqur si një fener shprese për ata që jetojnë me verbëri, duke anashkaluar nervat optikë të dëmtuar dhe duke mundësuar transmetimin e sinjaleve nga retina në qendrën e shikimit të trurit.

Krijohet syri i parë bionik; mund të rikthejë plotësisht

Thelbi i kësaj zgjidhjeje novatore qëndron në thjeshtësinë e saj. Përdoruesi mban një kapelë të specializuar, që përmban një aparat fotografik dhe transmetohet me valë. Një grup titujsh 9 milimetrash të implantuar në tru vepron si marrës, duke kapur sinjale nga kapelja.

“Dizajni ynë krijon një model vizual nga kombinimet e deri në 172 pika drite (fosfene), i cili siguron informacion për individin që të lundrojë në mjediset e brendshme dhe të jashtme dhe të njohë praninë e njerëzve dhe objekteve përreth tyre”, tha Arthur Lowery, një profesor i dalluar në Departamentin e Inxhinierisë së Sistemeve Elektrike dhe Kompjuterike të Universitetit Monash.

 

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF