KreuBusull

Vendi që feston Krishtlindjet për më shumë se 4 muaj në vit

Vendi që feston Krishtlindjet për më shumë se 4 muaj në
Në këngën shumëshekullore “12 ditët e Krishtlindjeve”, festimet zgjasin më pak se dy javë.

Sot Krishtlindjet festohen rregullisht gjatë gjithë dhjetorit, dhe në disa vende, në një pjesë të mirë e nëntorit gjithashtu.

Por katër muaj festime në Filipine i japin kuptim të ri termit “stinë festash”. Filipinasve u pëlqen një justifikim për të festuar, dhe Krishtlindjet janë festa më e madhe dhe më e gjatë nga të gjitha. Në Filipine, ata fillojnë të festojnë tre muaj më herët, duke u dhënë atyre sezonin më të gjatë të Krishtlindjeve në botë!

Krishtlindja festohet gjatë muajve “ber”, siç quhet në Filipine - domethënë shtator, tetor, nëntor dhe dhjetor.


Krishtlindja njihet si Pasko në Filipine. Shumë nga traditat e saj, si pema e Krishtlindjes ose Santa Claus, erdhën në vend nga Amerika e Veriut.

Edhe pse Krishtlindjet zakonisht nënkuptojnë borë dhe mot të ftohtë, Filipinet janë në ekuator, që do të thotë se nuk bie kurrë borë, nuk ka stinë dimërore dhe bëhet paksa më e freskët me kalimin e muajve.

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF