KreuBusull

YouTube krijon mundësinë që të këndosh edhe ti si Sia apo John Legend

YouTube krijon mundësinë që të këndosh edhe ti si Sia
YouTube po lançon një mjet të ri të mundësuar nga inteligjenca artificiale që do t'i lejojë përdoruesit të regjistrojnë audio duke përdorur zërat e disa prej muzikantëve më të famshëm të sotëm.

Produkti i ri, i quajtur "Dream Track", është një bashkëpunim me nëntë artistë muzikorë duke përfshirë John Legend, Demi Lovato, T-Pain dhe Sia.

YouTube krijon mundësinë që të këndosh edhe ti si Sia
Nëpërmjet udhëzimeve të bazuara në tekst, përdoruesit mund të gjenerojnë automatikisht këngë të shkurtra deri në 30 sekonda në zërin dhe stilin e një artisti pjesëmarrës.

Që nga fillimi, rreth 100 krijues në SHBA do të kenë akses në mjet. Ai do të kufizohet në YouTube Shorts, veçoria e shkëmbimit të videove në formë të shkurtër të platformës që rivalizon TikTok, në pronësi të gjigantit kinez të teknologjisë ByteDance.

Lansimi vjen pasi gjigandi i videove, në pronësi të Alphabet, duket se do të përfitojë nga kryqëzimi i teknologjisë AI dhe muzikës, dhe ndërsa llogarit implikimet etike dhe ligjore të teknologjisë së re së bashku me artistët dhe kompanitë kryesore diskografike. Në të kaluarën, praktika e përdorimit të zërave të artistëve pa pëlqimin e tyre për inteligjencë artificiale gjeneruese, e krahasuar me plagjiaturë, është vënë nën kritika si nga etiketat ashtu edhe nga ligjvënësit.

Në një postim në blog të enjten, drejtuesit e YouTube thanë: "AI e ka sjellë muzikën në majë të një epoke të re krijuese" dhe platforma shpreson se qasja e saj do të "përcaktohet nga partneriteti dhe përgjegjësia".

"Në këtë fazë fillestare, eksperimenti është krijuar për të ndihmuar në eksplorimin se si teknologjia mund të përdoret për të krijuar lidhje më të thella midis artistëve dhe krijuesve, dhe në fund të fundit, fansave të tyre," kreu i muzikës në YouTube Lyor Cohen dhe zëvendëspresidenti i përvojave në zhvillim dhe produkteve të komunitetit Toni. Reid shkroi në një postim në blog të enjten.

Në postimin në blog, kompania ndau shembuj të asaj se si do të dukeshin eksperimentet muzikore të krijuara nga AI – të ndërtuara në bashkëpunim me Google DeepMind. Kompania gjithashtu paraqiti deklarata nga vetë artistët, të cilët e inkuadruan platformën si një mënyrë për të pasur një aksion në hapësirën muzikore në zhvillim të AI.

Nisja e Dream Track është një pjesë e një grupi eksperimentesh të lidhura me AI që kompania mëmë Google ka zhvilluar muajt e fundit pasi synon të ecë përpara shfaqjes së teknologjisë së AI. Muajin e kaluar, kompania zbuloi "Dream Screen", do t'i lejojë përdoruesit të shtojnë sfonde të krijuara nga AI ose video të shkurtra në përmbajtjen e tyre vetëm duke shkruar në një kërkesë.

Tags:

youtube

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF