KreuCelebrity

Festa e Krishtlindjes në Bethlehem anulohet për shkak të luftës!

Festa e Krishtlindjes në Bethlehem anulohet për shkak të

Krishtlindja dhe ditët para saj janë zakonisht sezon festiv në Bethlehem. Por këtë vit, thote VOA, qyteti palestinez i Bregut Perëndimor, ka anuluar festimet për shkak të luftës ndërmjet Izraelit dhe Hamasit. Një kishë në Bethlehem, qytetin palestinez të Bregut Perëndimor, vendlindja tradicionale e Krishtit, ka rikrijuar një skenë të lindjes së Krishtit për t’u solidarizuar me palestinezët që po vuajnë për shkak të luftës në Gazë.

“Një djep mes gërmadhave, që duket si një shtëpi e shkatërruar në Gazë. Krishti foshnje si një foshnje nën gërmadha. Kemi parë aq shumë pamje të fëmijëve që po nxirren nga gërmadhat. Dhe për ne, kjo është porosia që Krishti identifikohet me vuajtjen tonë," thotë zoti Munther Isaac nga Kisha Evangjeliste Luterane e Lindjes së Krishtit.

Gjatë Krishtlindjes, Bethlehemi është zakonisht i mbushur me turistë të huaj që shkojnë atje për të festuar në sheshin e dekoruar të qytetit. Por lufta që po vazhdon në Gazë dhe sulmet e vazhdueshme me raketa të hedhura nga Hamasi drejt Izraelit kanë mbyllur tërësisht industrinë e turizmit në Izrael dhe në Bregun Perëndimor. Komuna e Bethlehemit ka anuluar të gjitha festimet e Krishtlindjes.

“Qyteti i Bethlehemit është qytet palestinez dhe ne po mbajmë zi. Jemi të trishtuar si çdo qytet tjetër palestinez në Rripin e Gazës dhe Bregun Perëndimor. Andaj anuluam të gjitha festimet e Krishtlindjes dhe të gjitha festimet tjera për shkak të këtij agresioni kundër njerëzve tanë në Rripin e Gazës,” thotë kryetari i Bashkisë së Bethlehemit Hanna Hanania.

Kryebashkiaku thotë se rreth 70 për qind e ekonomisë së Bethlehemit varet nga turizmi. Aktualisht shumica e dyqaneve me dhurata janë mbyllur dhe rreth 70 hotelet, që zakonisht janë tërësisht të rezervuar për Krishtlindje, janë mbyllur. Të rinjtë e papunë sillen vërdallë, të acaruar.

“Mbretëron gjendje shumë e trishtuar. Njerëzit janë të mërzitur për shkak të luftës dhe tani nuk kemi as punë,” thotë palestinezi Leith Rudeideh nga Bethlehemi. Disa nga turistët e rrallë që po vizitojnë qytetin janë rusë ortodoksë të krishterë nga Moska. “Nuk frikësohem, jo. Jemi rusë. Nuk kam frikë nga raketat. Unë jam gjithashtu oficer i ushtrisë ruse,” thotë turisti rus Pavel Kriminetsky.

Ndonëse të gjitha festimet janë anuluar, ceremonitë fetare do të mbahen. Kryetari i Bashkisë Hanania thotë se do ta kalojë shumicën e Ditës së Krishtlindjes duke u lutur. “Do të përqendrohemi në lutje për paqe sepse ky është qytet i paqes. Mesazhi i paqes lindi këtu në momentin kur Jezu Krishti lindi në këtë qytet. Ky mesazh është shpërndarë në gjithë botën. Dhe tani, Bethlehemi dhe qytetet e tjera palestineze kanë nevojë për paqe të vërtetë,” thotë ai. Ai thotë se shpreson që vitin e ardhshëm, lufta në Gazë do të jetë vetëm një kujtim i largët dhe hareja do t’i kthehet sërish Bethlehemit.

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF