KreuCelebrity

Gjermani: Plot arsye për ta vizituar Bremenin!

Gjermani: Plot arsye për ta vizituar Bremenin!

Muzikantët e qytetit të Bremenit" është një përrallë popullore e famshme nga Vëllezërit Grimm. Historia flet për katër kafshë të plakura që largohen nga shtëpitë e tyre për të kërkuar pasurinë e tyre në Bremen. Legjenda lokale thotë, se prekja e statujës së muzikantëve të qytetit të Bremenit në qendër të qytetit të sjell fat.

Ruajtësi i qytetit -Kjo statujë e Bremenit tregon Rolandin, një kalorës besnik që dikur shërbeu nën Perandorin e Shenjtë Romak, Karli i Madh, thote DW. Ajo u ngrit në sheshin e tregut të qytetit në vitin 1404. Legjenda thotë se Bremeni do të mbetet i lirë dhe i pavarur për sa kohë që Roland do të jetë roje mbi qytetin. Statuja dhe bashkia historike janë vende të mbrojtura të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Artistët e shekullit të shtatëmbëdhjetë gdhendën figura dhe relieve të panumërta të ndërlikuara në fasadën me gur ranor të Bashkisë së Bremenit. Midis tyre është simboli i famshëm kryesor i qytetit, i cili më vonë u bë motiv në stemë.

Bremeni nderohet për arkitekturën e Rilindjes Weser.

Ish-shtëpia e repartit Schütting u shërbeu tregtarëve dhe shitësve të Bremenit për gati 600 vjet. Sot, ajo strehon dhomën e tregtisë së Bremenit. Në vitin 1899, mbishkrimi ‘Gjermanisht i Ulët' "buten un binnen wagen un winnen", që përkthehet në "jashtë dhe brenda, rreziko dhe fito", u shtua në portalin e ndërtesës.

Banketi Schaffermahlzeit

Çdo vit, 100 kapitenë, 100 tregtarë dhe 100 të ftuar mblidhen në Bashkinë e Bremenit për banketin tradicional Schaffermahlzeit. Tradita e të pasurit vetëm meshkuj u prezantua në 1545 si një mjet për të mbledhur së bashku kapitenët e qytetit, pronarët e anijeve dhe tregtarët. Më 13 shkurt 2015, gratë u ftuan në darkë për herë të parë në histori.

Shtëpi tërheqëse gjysmë prej druri dhe dyqane të çuditshme përbëjnë lagjen magjepsëse ‘Schnoor' të Bremenit, që ndodhet vetëm disa qindra metra nga sheshi i tregut. Është lagja më e vjetër e qytetit dhe ideale për një shëtitje të qetë.

Një qendër tregtare

Lumi Weser lidh Bremenin me Detin e Veriut nëpërmjet Bremerhaven, rreth 60 kilometra (37 milje) më në veri. Lumi ishte një rrugë kryesore tregtare. Gjatë shekujve, anijet sillnin lëndët e para në Bremen nga Evropa veriore dhe më pas ngarkonin pëlhura dhe sende hekuri. Bremeni u bë anëtar i Lidhjes Hanseatike, një aleancë e fuqishme mesjetare e tregtarëve dhe qyteteve, më 1358. Bremerhaven ka një nga portet më të mëdha të kontejnerëve në Evropë, duke lëvizur rreth 50 milionë tonë mallra çdo vit. Megjithatë, Bremerhaven është gjithashtu një qendër kryesore për anijet e pasagjerëve. Qendra e saj e lundrimit ‘Columbus' renditet ndër terminalet më moderne të pasagjerëve në botë. Qyteti është gjithashtu shtëpia e hotelit ‘Atlantic Sail City', i cili ngjason me një velë gjigante.

Qendra Gjermane e Emigracionit në Bremerhaven

Qendra Gjermane e Emigracionit në Bremerhaven i kushtohet historisë së gjermanëve që emigruan jashtë vendit, veçanërisht në SHBA. Pikërisht këtu në shekujt 19 dhe 20, miliona pasagjerë hipën në anijet e destinuara për në kontinentin amerikan dhe gjetkë, duke kërkuar të ndërtojnë jetë të reja.

Muzeu Klimahaus në Bremerhaven

Në zonën e portit në Bremerhaven ka një muze spektakolar kushtuar ndryshimeve klimatike. Ndërtesa elegante i ngjan formës së një anijeje dhe pjesa e jashtme e saj përbëhet nga 4000 dritare xhami. Brenda, vizitorët mund të mësojnë rreth ndikimit të ngrohjes globale mbi natyrën dhe njerëzimin.

 

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF