KreuCelebrity

“Mos bëni gabim..”, Artistët nënshkruajnë një letër kundër inteligjencës artificiale!

“Mos bëni gabim..”, Artistët nënshkruajnë

Më shumë se 200 artistë janë përfshirë në një letër të re të hapur të dorëzuar nga Aleanca jofitimprurëse e të Drejtave të Artistit, duke u bërë thirrje kompanive të teknologjisë së inteligjencës artificiale, zhvilluesve, platformave, shërbimeve digjitale të muzikës dhe platformave që të ndalojnë përdorimin e AI "për të shkelur dhe zhvlerësuar të drejtat e njeriut. artistë".Midis këtyre emrave janë Stevie Wonder, Robert Smith, Billie Eilish, Nicki Minaj, R.E.M., Peter Frampton, Jon Batiste, Katy Perry, Sheryl Croë, Smokey Robinson dhe pronat e Bob Marley dhe Frank Sinatra.

Letra, ndërkohë që pranon mundësitë krijuese të teknologjisë së re të AI, adreson disa nga kërcënimet e saj ndaj artit njerëzor. Ato përfshijnë përdorimin e punës para-ekzistuese për të trajnuar modele të AI - pa leje - në një përpjekje për të zëvendësuar artistët dhe për këtë arsye "të hollojnë ndjeshëm grupet e honorarëve që u paguhen artistëve".

“Mos bëni gabim..”, Artistët nënshkruajnë
Në letër thuhet: “Mos bëni gabim: ne besojmë se, kur përdoret me përgjegjësi, AI ka potencial të madh për të çuar përpara krijimtarinë njerëzore dhe në një mënyrë që mundëson zhvillimin dhe rritjen e përvojave të reja dhe emocionuese për fansat e muzikës kudo”. “Fatkeqësisht, disa platforma dhe zhvillues po përdorin AI për të sabotuar krijimtarinë dhe për të minuar artistët, kompozitorët, muzikantët dhe mbajtësit e të drejtave. Kur përdoret në mënyrë të papërgjegjshme, AI paraqet kërcënime të mëdha për aftësinë tonë për të mbrojtur privatësinë tonë, identitetin tonë, muzikën tonë dhe jetesën tonë".“E pakontrolluar, AI do të vërë në lëvizje një garë deri në fund që do të degradojë vlerën e punës sonë dhe do të na pengojë të kompensohemi në mënyrë të drejtë për të”, vazhdon letra. “Ky sulm ndaj krijimtarisë njerëzore duhet të ndalet. Ne duhet të mbrohemi nga përdorimi grabitqar i AI për të vjedhur zërat dhe ngjashmëritë e artistëve profesionistë, për të shkelur të drejtat e krijuesve dhe për të shkatërruar ekosistemin muzikor”.

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF