KreuStil Jetese

20 vendet më të lumtura në botë për vitin 2024!

20 vendet më të lumtura në botë për vitin 2024!

Raporti Botëror i Lumturisë ka dalë dhe përsëri vendet nordike kryesojnë në listë. Vendi numër 1, Finlanda, ka mbajtur renditjen e tij më të lartë për shtatë vjet radhazi. Raporti i këtij viti është i pari që përfshin renditje të veçanta sipas grupmoshave dhe sjell lajme të këqija për kënaqësinë nga jeta mes të rinjve në disa pjesë të botës.

Lumturia ka rënë kaq shumë mes të rinjve në Amerikën e Veriut, sa të rinjtë atje tani janë më pak të lumtur se të moshuarit. Këto rezultate të ulëta ndihmuan që Shtetet e Bashkuara të dilnin nga 20 vendet e para në listën e përgjithshme, për herë të parë që kur raporti u publikua për herë të parë në 2012.

20 vendet më të lumtura në botë për vitin 2024!

Por rënia e renditjes së SHBA-së dhe vendeve të tjera ishte gjithashtu për shkak se kombet e tjera – veçanërisht disa në Evropën Lindore – kishin fitime të mirëpritura në lumturi.

“Finlanda është sërish vendi më i lumtur në botë”, kështu thuhet në raportin vjetor që shënon Ditën Ndërkombëtare të Lumturisë së Kombeve të Bashkuara më 20 Mars. Raporti bazohet në të dhënat e sondazheve globale nga njerëz në më shumë se 140 vende. Vendet renditen sipas lumturisë bazuar në vlerësimet mesatare të jetës së tyre gjatë tre viteve të mëparshme, në këtë rast 2021 deri në 2023. Raporti është një partneritet i Gallup, Qendrës Kërkimore të Mirëqenies në Oxford, Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së dhe një bordi redaktues.

20 vendet më të lumtura në botë në vitin 2024

1. Finlanda

2. Danimarka

3. Islanda

4. Suedia

5. Izraeli

6. Holanda

7. Norvegjia

8. Luksemburgu

9. Zvicra

10. Australi

11. Zelanda e Re

12. Kosta Rika

13. Kuvajti

14. Austri

15. Kanada

16. Belgjika

17. Irlanda

18. Çekia

19. Lituani

20. Mbretëria e Bashkuar

 

 

 

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF