KreuStil Jetese

ChatGPT nuk kalon testin e besueshmërisë! Pse studiuesit janë të shqetësuar për AI?

ChatGPT nuk e ka kaluar Testin e Turing, i cili është ideuar për të kuptuar nëse një pajisje ka arritur nivelin e inteligjencës, aq sa të arrijë të gënjejë ndërvepruesin, se është qenie njerëzore. Por ka arritur një nivel të mirë në versionin më të fundit të saj, duke arritur të bëhet i besueshëm në 41% të rasteve.

ChatGPT nuk kalon testin e besueshmërisë! Pse studiuesit janë

Testi është kryer nga një grup kërkimor i Universitet të Californisë në San Diego, për të kuptuar nivelin e inteligjencës që ka arritur ChatGPT dhe sesa mund të arrijë të manipulojë një njeri në komunikim.

ChatGPT nuk kalon testin e besueshmërisë! Pse studiuesit janë

Defektet qëndronin kryesisht te përdorimi i gabuar ose tepër perfekt i gramatikës, komunikimi ose shumë formal, ose ekstremisht informal, dhe përgjigje shumë të përgjithshme, atipike të natyrës emocionale njerëzore.

Grupi kërkimor shpreh shqetësimin, mbi pasojat ekonomike e sociale që mund të sjellë Inteligjenca Artificiale nëse arrin të bëhet e besueshme e të arrijë të komunikojë si njeri, pra nëse një ditë do ta kalojë me sukses Testin Turing.

ChatGPT nuk kalon testin e besueshmërisë! Pse studiuesit janë

 

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF