KreuStil Jetese

Sot, Dita Botërore e Shëndetit Mendor! Ç’duhet të dini?

Një numër i madh njerëzish po luftojnë me shëndetin dhe mirëqenien e tyre mendore - duke përfshirë mirëqenien fizike dhe emocionale. Për fat të mirë, Dita Botërore e Shëndetit Mendor, më 10 tetor, synon të krijojë ndërgjegjësim për shëndetin mendor dhe të largojë stigmën që mund të shoqërojë sfidat e shëndetit mendor.

Pavarësisht nëse përballeni apo jo personalisht me sfida të shëndetit mendor, ju mund ta nderoni dhe festoni ditën përmes aktiviteteve tuaja, avokimit dhe qasjeve tuaja.

Sot, Dita Botërore e Shëndetit Mendor! Ç’duhet të

Rëndësia e Shëndetit Mendor

Dita Botërore e Shëndetit Mendor filloi në vitin 1992 dhe bazohet në përpjekjet e Federatës Botërore për Shëndetin Mendor. Anëtarësimi i tyre, i cili përfshin 150 vende, kërkon të sjellë vëmendjen ndaj shëndetit mendor dhe efekteve të tij në të gjithë globin.

Fatkeqësisht, nevoja për ndërgjegjësim dhe mbrojtje ndaj shëndetit mendor është e rëndësishme.  Njerëzit raportuan se u mungonte gëzimi dhe ndiheshin të nënvlerësuar – dhe 47% thanë se stresi ishte kontribuuesi më i madh në përvojat e tyre negative. Stresi është real dhe domethënës për shumë grupe, pasi 62% e femrave dhe 51% e meshkujve të moshës 18-34 vjeç ishin plotësisht të mbingarkuar nga stresi, sipas një sondazhi të Stress në Amerikë. 

Sot, Dita Botërore e Shëndetit Mendor! Ç’duhet të

Pra, si mund ta festoni Ditën Botërore të Shëndetit Mendor—ose ta nderoni atë? Tregoni historinë tuaj të shëndetit mendor, për të theksuar dhe përforcuar rëndësinë e shëndetit mendor.

Gjithashtu nderoni ditën duke qenë në kontakt me njërëzit përreth. Të ndihesh pjesë e një komuniteti dhe të ndjesh lidhjet me të tjerët kontribuon në shëndetin fizik, kognitiv dhe emocional. Pra, dërgoni një mesazh ose email te një mik. Thirrni një të dashur. Ndaluni dhe shihni një fqinj. Nëse dikush që njihni po lufton me shëndetin mendor, ndihmojeni të ndihet i parë.

Shprehni dashuri dhe dhembshuri - duke kontribuar në mënyrë proaktive në mirëqenien e secilit përreth jush..

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF