KreuStil Jetese

A janë efektive ekstraktet bimore në luftën kundër cistitit?

A janë efektive ekstraktet bimore në luftën kundër cistitit?

Cistiti është një sëmundje që shkakton shqetësime të mëdha dhe ndikon në cilësinë e jetës së shumë pacientëve. Më shpesh nga kjo sëmundje preken gratë dhe vajzat por kjo nuk do të thotë se fëmijët dhe burrat nuk sëmuren. Ekstraktet e bimëve janë një zgjedhje e shkëlqyer në luftën kundër cistitit, si gjatë sëmundjes ashtu edhe për të parandaluar rikthimin. Në rreshtat e mëposhtëm, do t'i kushtojmë vëmendje disa prej ekstrakteve bimore më efektive në luftën kundër infeksioneve të fshikëzës së urinës.

A janë efektive ekstraktet bimore në luftën kundër cistitit?

Çfarë është cistiti?

Cistiti është infeksioni më i zakonshëm i fshikëzës, i cili shkaktohet kryesisht nga bakteret. Uretra është një kanal përmes të cilit urina largohet nga trupi. Gjatësia e saj tek femrat është rreth 4 cm, dhe tek meshkujt rreth 20 cm. Kjo është arsyeja pse femrat preken kryesisht nga cistiti. Infeksioni ndodh kur bakteret “ngjiten” në uretrën dhe hyjnë në fshikëzën e urinës. Ato shkaktojnë inflamacion atje dhe kjo çon në parehati. Çdo grua ka vuajtur nga cistiti të paktën një herë në jetën e saj. Nëse nuk trajtohet, infeksioni shumë lehtë mund të bëhet kronik.

A janë efektive ekstraktet bimore në luftën kundër cistitit?

Cilat lloje të cistitit ekzistojnë?

Në parim, sëmundja ndahet në cistit akut dhe kronik. Akut shfaqet papritur, ndërsa kronike përfaqëson episode periodike të përsëritura të përkeqësimit të sëmundjes. Përveç kësaj, në varësi të agjentit shkaktar, cistiti mund të jetë infektiv (bakterial) dhe jo infektiv.

• Cistiti bakterial – është lloji më i zakonshëm i cistitit infektiv. Shkaktari kryesor është coli, por mund të jetë Klebsiella pneumoniae etj.

Cistiti jo-infektiv përfshin:

· Cistiti i shkaktuar nga barnat - disa ilaçe mund të irritojnë shtresën e brendshme të fshikëzës pasi ato ekskretohen nga trupi dhe shkaktojnë sëmundje;

· Cistiti me rrezatim – Cistiti me rrezatim zakonisht shfaqet pas terapisë me rrezatim që përfshin zonën e legenit;

· Cistiti i shkaktuar nga trupi i huaj – më së shpeshti ky lloj cistiti zhvillohet te pacientët të cilët kanë futur kateter, stentë ose disa materiale të tjera mjekësore;

· Cistiti kimik – ky është inflamacion i fshikëzës që rezulton nga disa forma trajtimi. Mund të zhvillohet si pasojë e sapunëve, spermicideve, xhelit, ngjyrave etj.

Cistiti dhe higjiena e mirë – ku është kufiri dhe kur e teprojmë?

Cilat janë simptomat e cistitit dhe si diagnostikohet?

Simptomat e cistitit janë krejtësisht të ndryshme. Sëmundja mund të jetë e lehtë ose e rëndë. Simptomat përfshijnë:

· Dhimbje ose djegie gjatë urinimit;

· Urinim i shpeshtë;

· Ndjenja e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës pas urinimit;

· Dhimbje mesit;

· Urina më e errët me erë të pakëndshme;

· Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Diagnoza vendoset në bazë të pasqyrës klinike, e cila mbështetet nga analizat laboratorike të urinës - të zakonshme dhe sterile, për të përcaktuar shkakun e infeksionit.

Cili është trajtimi i cistitit?

Antibiotikët janë linja e parë e trajtimit për cistitin bakterial. Përdoren grupe të ndryshme antibiotikësh. Cilat barna do të përdoren varet nga gjendja shëndetësore e pacientit, si dhe nga bakteret që gjenden në urinë. Paralelisht me antibiotikët, rekomandohet marrja e një sasie të madhe uji për të mbajtur hidratim të mirë dhe për të urinuar shpesh për të pastruar bakteret e grumbulluara. Në prani të dhimbjes, mund të merren disa ilaçe kundër dhimbjes. [2] E fundit, por jo më pak e rëndësishme, përdorimi i produkteve që përmbajnë ekstrakte bimore të zgjedhura posaçërisht përfshihet si pjesë e trajtimit. Një shembull i një produkti të tillë është Bucconox.

A janë efektive ekstraktet bimore në luftën kundër cistitit?

Ekstraktet e bimëve në trajtimin e cistitit me efektivitet të provuar Përbërja e Bucconox përfshin katër ekstrakte bimore që kanë vërtetuar efektivitetin e tyre me kalimin e kohës. Këto përfshijnë: ekstraktin e boronicës së kuqe, manaferrën, thuprën e bardhë dhe ekstraktin unik të barit buchu.

Buchu (Agathosma betulina) Një nga përbërësit që përmban Bucconox është buchu. Është një barishte e përdorur në mjekësinë tradicionale të Afrikës së Jugut. Në 1821 u regjistrua në Farmakopenë Britanike si një ilaç për cistitin, uretritin, nefritin dhe katarrën e fshikëzës së urinës.

Buchu ka një efekt antibakterial, diuretik dhe anti-inflamator. Ai përmban shumë përbërës aktivë, duke përfshirë diosfenol, flavonoid, etj.

Efekti antibakterial i buchus është për shkak të flavonoideve. Ekstrakti ka efektivitet të dëshmuar kundër një numri të madh bakteresh (E. coli, Ps. Aeruginosa, St. aureus, etj.), që është për shkak të bllokimit të sintezës së ADN-së në qelizat bakteriale. Buchu mund të merret për një periudhë më të gjatë kohore dhe është i përshtatshëm për njerëzit me infeksione të shpeshta dhe të përsëritura, duke e bërë atë një alternativë të përsosur ndaj antibiotikëve.

Flavonoidet që përmban buchu gjithashtu kanë një efekt diuretik, duke stimuluar prodhimin e urinës.

Efekti anti-inflamator i buchus është për shkak të hesperidinës. Veprimi i tij manifestohet duke bllokuar substancat që janë të përfshira në zhvillimin e inflamacionit. Buchu – ndihmon me infeksionet e traktit urinar dhe veshkave

Boronicë e kuqe Boronica e kuqe (Vaccinium macrocarpon), e cila gjendet në përbërjen e Bucconox, është një shkurre e vogël me degë relativisht të shkurtra afërsisht 20 cm të gjata. Janë të njohura vetitë dhe efikasiteti i tij në luftën kundër uroinfeksioneve. Përdoret gjerësisht për të mbrojtur kundër sëmundjeve inflamatore të traktit urinar.Boronica e kuqe përmban proantocianidina, të cilat bllokojnë ngjitjen e E. coli patogjene në epitelin e fshikëzës. Studimet klinike vërtetojnë se marrja e rregullt e një ekstrakti nga kjo bimë redukton episodet e cistitit, duke e bërë atë jashtëzakonisht të përshtatshme për parandalim. Përveç kësaj, proantocianinat tregojnë aktivitet antioksidues dhe anti-inflamator.

Rrushi i ariut (Arctostaphylos uva-ursi)

Një tjetër përbërës i mrekullueshëm në Bucconox është ekstrakti i manaferrës. Efektet e manaferrës janë të njohura në mjekësi që nga kohërat e lashta (shekulli II pas Krishtit). Bima rritet kryesisht në hemisferën veriore. Emri i saj rrjedh nga fakti se frutat e kësaj bime janë një delikatesë e preferuar e arinjve të murrmë ("Uva" - rrushi dhe "Ursus" - ariu). Bearberry ka një numër përbërësish aktivë, duke përfshirë arbutinën, metilarbutinën, taninet, acidin ursolik, disa flavonoide dhe më shumë.

Aktiviteti antibakterial i ekstraktit të rrushit të ariut është kryesisht për shkak të përbërësit aktiv hydroquinone, i cili rrjedh nga arbutina. Hidrokinoni është treguar se bllokon rritjen e E. coli dhe Enterococcus faecalis.

Një studim klinik vërteton se marrja e ekstraktit të rrushit të ariut redukton përsëritjen e episodit të cistitit. Ky studim vërteton efektet profilaktike të rrushit të ariut në cistitin kronik të përsëritur.

Ekstrakti i thuprës së bardhë (Betula alba)

Bima e thuprës së bardhë është e përhapur në pjesët veriore të planetit dhe vetitë e saj medicinale janë përdorur gjithashtu që në lashtësi.

Ekstrakti i thuprës së bardhë tregon aktivitet antibakterial ndaj shtameve të S. aureus, P. aeruginosa, B. subtilis etj.

Është zbuluar se bima vepron kundër E. coli me ndihmën e betulinës dhe acidit betulinik që përmbahet në të. Këta dy përbërës aktivë rrisin radikalet e lira në qelizën bakteriale. Përveç kësaj, thupra e bardhë redukton antioksidantët në qelizën bakteriale dhe kështu e vret atë.

Një studim klinik me pacientë që vuanin nga infeksionet e traktit urinar tregoi se marrja e ekstraktit reduktoi bakteret në urinë, madje disa pacientë u shëruan.

Ekstrakti i thuprës së bardhë ka veti diuretike. Këto janë për shkak të flavonoideve dhe është treguar se rrisin diurezën. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, ekstrakti i thuprës së bardhë ka një efekt anti-inflamator.

Cistiti është një problem nga i cili vuajnë shumë njerëz. Kjo sëmundje krijon shqetësime të mëdha për pacientët, por siç rezulton, ka një zgjidhje për këtë problem. Bucconox është një produkt i mrekullueshëm që mund t'i besohet dhe mund të përdoret si gjatë sëmundjes ashtu edhe për të parandaluar episodet e përsëritura të cistitit. 

 

 

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF