Mutacioni i ri i Covid-19: Cfarë duhet të dimë?

Përhapja e shpejtë e një varianti të ri të koronavirusit është arsye për futjen e rregullave të rrepta të nivelit të katërt për miliona njerëz, kufizime më të ashpra për mbledhjet gjatë Krishtlindjeve në Angli, Skoci dhe Uells dhe vendet e tjera që vendosin Mbretërinë e Bashkuar në një ndalim të udhëtimit.

Atëherë, si ka kaluar nga mos ekzistenca në formën më të zakonshme të virusit në pjesë të Anglisë për disa muaj?

Këshilltarët e qeverisë për infeksionet e reja besojnë se është më i aftë të transmetojë sesa variantet e tjera. E gjithë puna është në një fazë të hershme, përmban pasiguri të mëdha dhe një listë të gjatë të pyetjeve pa përgjigje. Viruset pësojnë mutacion gjatë gjithë kohës dhe është jetike të mbash një fokus lazer nëse sjellja e virusit po ndryshon.

Pse po shqetëson ky variant?

Tri gjëra po bashkohen që do të thotë se po tërheq vëmendjen: Po zëvendëson me shpejtësi versionet e tjera të virusit

-Ka mutacione që prekin një pjesë të virusit që ka të ngjarë të jetë e rëndësishme

-Disa nga ato mutacione tashmë janë treguar në laborator për të rritur aftësinë e virusit për të infektuar qelizat

-Të gjitha këto bashkohen për të ndërtuar një rast për një virus që mund të përhapet më lehtë.

Ky variant u zbulua për herë të parë në shtator. Në nëntor, rreth një e katërta e rasteve në Londër ishin varianti i ri. Kjo arriti gati dy të tretat e rasteve në mes të dhjetorit. Ju mund të shihni se si varianti ka mbizotëruar në rezultatet e testimit në disa qendra të tilla si Laboratori i Farit të Milton Keynes.

Shifra e përmendur nga Kryeministri Boris Johnson ishte se varianti mund të jetë deri në 70% më i transmetueshëm. Ai tha se kjo mund të jetë duke rritur numrin R – që tregon nëse një epidemi po rritet ose zvogëlohet – me 0.4.

 

Previous Article