KreuBusull

Bring them back home!

Bring them back home!
Hamasi, grupi terrorist i mbështetur nga Irani që kontrollon Gazën, nisi një sulm të papritur të paprovokuar dhe të egër ndaj Izraelit. Duke përdorur raketa, paragliderë, varka, motoçikleta dhe mjete të tjera, dhe çfarëdo mjeti tjetër që mundën, terroristët depërtuan në Izrael me një qëllim - të vrasin dhe rrëmbejnë izraelitët.

Mbi 1,300 izraelitë janë vrarë dhe rreth 3,400 janë plagosur. Mbi 150 pengje janë marrë. Më shumë se 4,500 raketa janë hedhur në qytete dhe qytete izraelite. Familjet izraelite janë grumbulluar në strehimore me bomba.

Përgjegjësia i takon qeverisë për të riatdhesuar nepalistët në shtëpi së shpejti nga Izraeli i shkatërruar nga lufta.

Bring them back home!
Një mbledhje e këshillit të ministrave të mbajtur të hënën ngushëlloi vrasjen brutale të 10 studentëve nepalezë që studionin në universitetet e Izraelit të premten nga militantët e Hamasit dhe uroi për shërimin e shpejtë të të tjerëve që pësuan lëndime në sulmet. Ambasada e Nepalit në Izrael tha se 55 nepalizë u shpëtuan në vende më të sigurta nga Rripi i Gazës i shkatërruar nga lufta, ku militantët e Hamasit nisën sulme të befasishme me më shumë se 5000 raketa mbi Izraelin, më vdekjeprurësit në dekada.

Kabineti vendosi gjithashtu të sigurojë 1 milion Rs për secilën prej familjeve, të afërmit dhe të dashurit e të cilëve u vranë në sulm. Qeveria ka drejtuar misionin e saj në Izrael për të koordinuar me autoritetet përkatëse për riatdhesimin dhe trajtimin mjekësor të shtetasve të lënduar nepale. Qeveria ka vendosur të çarterojë Nepal Airlines dhe Himalayan Airlines për të riatdhesuar ata që dëshirojnë të kthehen në shtëpi. Misioni nepalez në Izrael është autorizuar të punësojë një person që flet hebraisht për tre muaj për të ndihmuar në riatdhesimin dhe shpëtimin e shtetasve nepalezë që kanë qenë atje në kuadër të programit "Mëso dhe Fito". Të gjithë nepalezëve në Izrael u është thënë që të regjistrojnë emrat dhe adresat e tyre në internet në mënyrë që ata të mund të riatdhesohen sa më parë.

Deri më tani rreth 200 nepalezë kanë shprehur dëshirën për t'u kthyer në shtëpi. Aktualisht, ata janë vendosur në strehimore të sigurta tranziti në koordinim me zyrtarët izraelitë.

Bring them back home!
Rreth 4,500 nepalezë po punojnë si kujdestarë dhe 265 studentë po studiojnë dhe punojnë atje nën programin Mëso dhe Fito. Prej tyre, 119 studentë nga Universiteti i Bujqësisë, 97 nga Universiteti Tribhuvan dhe 49 nga Universiteti Sudurpaschim kishin shkuar në Izrael sipas programit, i cili ka qenë shumë i frytshëm në modernizimin e sektorit të ngadaltë të bujqësisë të Nepalit. Ata studentë që i mbijetuan sulmeve të Hamasit kujtuan se militanti hyri në bunkerin, ku po strehoheshin, hapi zjarr pa dallim dhe gjithashtu hodhi granata ndaj tyre edhe kur u tha se ishin studentë nepalezë dhe tajlandezë.

Do të duhet pak kohë për të përcaktuar numrin aktual të nepalistëve të vrarë ose të plagosur në sulm, pasi autoritetet izraelite janë ende duke luftuar për të pastruar Rripin e Gazës, ku u krye sulmi masiv.

Misioni nepalez në Izrael ka thënë se të gjithë nepalët e plagosur po i nënshtrohen trajtimit në Tel Aviv dhe spitale të tjera.

Meqenëse tragjedia ka ndodhur tashmë, përgjegjësia i takon qeverisë të koordinojë me autoritetet izraelite për të riatdhesuar shtetasit nepale dhe trupat e pajetë në shtëpi pa ndonjë vonesë procedurale. Trupat e pajetë duhet të arrijnë në shtëpitë e tyre në mënyrë që familjarët të mund të kryejnë ritet e varrimit sipas traditës së tyre. Konflikti i dhunshëm midis Izraelit dhe militantëve palestinezë të Hamasit po ka tashmë efektin e tij të përhapur në çmimin e naftës së papërpunuar në tregun ndërkombëtar pasi lufta ka ndërprerë zinxhirin e furnizimit. Të rinjtë nepalezë, të cilët ishin punësuar në Izrael si kujdestarë dhe fermerë dhe studentët që kishin shkuar atje për trajnime në punë, do të mbeten të papunë pas kthimit të tyre në Nepal pasi nuk do të mund të kthehen në Izrael për punë. menjëherë.

Bring them back home!
Nepali do të humbasë remitancat me vlerë miliona dollarë nëse lufta vazhdon për një kohë të gjatë, një situatë që Izraeli tashmë e ka paralajmëruar për këtë.

Kush është Hamasi?

Hamasi, ose Harakat al Muqawama al Islamiyah, është një organizatë terroriste islamike sunite që vepron si udhëheqës de fakto i Rripit të Gazës. E themeluar në vitin 1988 gjatë Intifadës së Parë si një degë e Vëllazërisë Myslimane, Hamasi vendosi dy synime afatgjata, të artikuluara në statutin e tij: fundin e shtetit hebre dhe krijimin e një shteti islamik nga lumi Jordan deri në Detin Mesdhe. Qëllimi i tij më imediat është “çlirimi i Palestinës” dhe “kthimi” i popullit palestinez.

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF