KreuStil Jetese

Sot nis muaji i Shenjtë i Ramazanit; ç’duhet të dini?

Sot nis muaji i Shenjtë i Ramazanit; ç’duhet të dini?

Besimtarët myslimanë në mbarë botën nisin sot muajin e Shenjtë të Ramazanit. Për 30 ditë besimtarët myslimanë do të agjërojnë. Dita e parë e Ramazanit është 11 marsi, ndërsa dita e fundit është 9 prilli, ndërkohë që Fitër Bajrami festohet më 10 prill.

Kjo formë agjërimi, për besimtarët myslimanë nënkupton se ata mund të hanë vetëm dy vakte në ditë, një para lindjes së diellit (syfyr) dhe tjetra pas perëndimit të diellit (iftar).

Ramazani është muaji i nëntë i kalendarit islamik. Është muaji i agjërimit islam, në të cilin myslimanët pjesëmarrës refuzojnë të hanë, pinë dhe nuk bëjnë aktivitetet intime nga agimi deri në perëndim të diellit.

Gjatë Ramazanit, myslimanët kërkojnë falje për mëkatet e së kaluarës, luten për udhëzime dhe ndihmë në rezistencën ndaj të këqijave të përditshme dhe përpiqen të pastrohen nëpërmjet vetëpërmbajtjes dhe veprave të mira.

Dita më e rëndësishme e Ramazanit është Nata e Kadrit, e cila zhvillohet gjatë dhjetë ditëve të fundit të Ramazanit. Myslimanët besojnë se kjo është nata kur ka zbritur libri i Shenjtë Kurani.

Më poshtë do të gjeni Kalendarin e Ramazanit për 2024:

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF