KreuStil Jetese

Vitamina D; ja në cilat ushqime duhet ta gjeni!

Vitamina D; ja në cilat ushqime duhet ta gjeni!

Vitamina D është e lidhur ngushtë me jetën në natyrë, sepse prodhimi i saj stimulohet nga ekspozimi ndaj dritës së diellit.

Vitamina D njihet edhe si “vitamina e diellit”, sepse prodhimi i saj stimulohet nga ekspozimi ndaj dritës së diellit dhe është thelbësor për shëndetin dhe mirëqenien. Ai rregullon rritjen e qelizave, ndihmon në rregullimin e funksionit të muskujve, lejon sistemin nervor të funksionojë siç duhet dhe ruan funksionin e trurit dhe humorin e mirë.

Vitamina D; ja në cilat ushqime duhet ta gjeni!

Gjithashtu nxit funksionimin e sistemit imunitar. Niveli i vitaminës D bie veçanërisht nëse ekspozimi ndaj dritës natyrale mungon. Nëse pjesën më të madhe të ditës e kaloni në ambiente të mbyllura, nga shtëpia në zyrë, kryesisht duke përdorur dritën artificiale, prodhimi i saj do të ndikohet.

Vitamina D; ja në cilat ushqime duhet ta gjeni!

Mungesa e vitaminës D ka pasoja të rëndësishme që mund të jenë gjithashtu shumë serioze. Dhe gjithashtu psikika: nivelet e ulëta të vitaminës D shpesh lidhen me episodet e depresionit, sepse kjo substancë stimulon prodhimin e serotoninës, hormonit të humorit të mirë.

Vitamina D; ja në cilat ushqime duhet ta gjeni!

Nëse nuk është e mundur të ekspozoheni në diell, është e rëndësishme të përpiqeni ta integroni atë me dietën tuaj. Ushqimet që janë më të pasura me të janë disa lloje peshqish, sardelet dhe salmoni, vaji i mëlçisë së merlucit, toni, gocat e detit, kërpudhat dhe vezët.

Megjithatë, edhe me një dietë që përfshin këto ushqime, është e mundur që niveli i vitaminës D të mos jetë i mjaftueshëm, kështu që këshilla është që të merrni pak diell, madje mjafton vetëm një orë në ditë.

 

 

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF