Një bark i fryrë nuk është thjesht një bezdi estetike ose praktike, por një shenjë e diçkaje që duhet të rregullojmë, në dietën tonë ose stilin e jetesës. Në fakt, dhjami i barkut, shumë i ndryshëm nga ai që rrethon pjesët e tjera të trupit, ka kundërindikacione të shumta në funksionimin e trupit dhe është mirë ta kufizoni atë në gjërat thelbësore për të qëndruar të shëndetshëm.
Nëse marrim parasysh se shkaku dhe pasoja e një barku të fryrë është shpesh stresi si dhe ushqimi, bëhet e qartë se sa e rëndësishme është trajtimi i problemit në origjinën e tij. Duke filluar nga kortizoli, hormoni përgjegjës për stresin.
Kortizoli prodhohet nga gjëndrat mbiveshkore dhe niveli i tij rritet kur trupi përballet me një fazë lodhjeje si në nivel fizik ashtu edhe në atë psikologjik. Ky hormon është shumë i rëndësishëm sepse lejon në situata të perceptuara si të rrezikuara të rrisë presionin arterial, të bëjë dhimbjen të perceptohet në mënyrë më të përballueshme, të bëjë që sheqernat të arrijnë në gjak më shpejt dhe më lehtë, duke u treguar aleat në lufta kundër çdo armiku.
Nëse prodhohet me tepricë, ky hormon shkakton rritje të vazhdueshme të sheqerit në gjak dhe jo vetëm kaq: vetë sheqeri gjithashtu shkakton rezistencë ndaj insulinës dhe inflamacion i cili më pas çon në një ulje të mbrojtjes imune, mosfunksionim në nivelin e tiroides, një ndjenjë ankthi, nervozizëm, pakësim i kripërave minerale, akumulim i peshës dhe, në të vërtetë, një bark i fryrë.
Një prani e lartë e kortizolit në trup gjithashtu shkakton humbjen e masës së dobët dhe në të njëjtën kohë shkakton rezistencë ndaj humbjes së peshës, duke e bërë kështu më të vështirë humbjen e peshës. Pika që ndikohet më shumë nga ndikimi negativ i stresit është zona e barkut pasi dhjami visceral rritet.
Zorra është gjithashtu një bashkëpunëtor i kortizolit. Situatat stresuese mund të shkaktojnë reaksione të padëshiruara në nivel gastrointestinal, si ënjtje abdominale. Nëse stresi rritet, tretja ngadalësohet për të siguruar që energjia të mbetet e disponueshme për të përballuar arsyet e stresit.
Për të minimizuar fryrjen e barkut, do të ishte mirë të kufizohej konsumi i ushqimeve, si fasulet, brokoli, lakra, lulelakra, mollë, dardha, peshk dhe drithëra. Megjithatë, niveli i kortizolit mund të mbahet nën kontroll përmes një marrjeje të ekuilibruar të proteinave dhe karbohidrateve, të dyja të lidhura me prodhimin e këtij hormoni. Është gjithashtu e rëndësishme të shmangni ushqimet dhe pijet që rrisin ankthin, të tilla si ato të pasura me kafeinë ose sheqer.
Zgjidhni një mënyrë jetese të shëndetshme që fillon nga një dietë e ekuilibruar, duke u përpjekur të mos shihni humbje të konsiderueshme në peshë dhe akumulim të tepërt të peshës. Teknikat e relaksimit janë një zgjidhje e shkëlqyer, si joga, etj



4 pije që ju duhen për një gjumë të mirë!





Përse duhet të pini ujë me limon në mëngjes?



20 vendet më të lumtura në botë për vitin 2024!



Gabimet e zakonshme që bëni gjatë dushit!

Stresi nxit nepsin: 7 mënyra për ta minimizuar!




