Migrimi evropian para 12 000 vitesh, sipas gjenetikës

Udhëtarë dhe migrues, banorët e Evropës Qendrore të Gjermanisë, Danimarkës dhe Hungarisë, që prej origjinave të tyre nuk kanë reshtur kurrë së lëvizuri dhe mbi të gjitha së përzieri me popullsitë e tjera është e pamundur që të ketë ekzistuar një homogjenitet gjenetik i këtyre popullsive.

Kjo është një prej të dhënave që shfaqet nga rindërtimi i detajuar i historisë gjenetike të Evropës që prej vitit 12 000 para Krishtit deri më sot, e prezantuar në kongresin vjetor të Shoqërisë Evropiane të Gjenetikës Njerëzore nga Eran Elhaik, i universitetit të Sheffield.

Ky razultat ishte i mundur falë një teknike të re kërkimi të bazuar mbi ADN, që quhet “Geographic Population Structure” (aGps). Deri tani të gjitha teoritë mbi origjinat e popullsive evropiane ishin bazuar në vendet e varrimit dhe arkeologjia nuk ishte në gjendje të dokumentonte migrimet që kishin ndodhur mijëra vite më parë.

Kjo teknikë i është aplikuar në 300 banorë euroaziatikë që nga Epoka Akullnajore deri në fund të Epokës së Hekurit duke konfirmuar kështu teorinë e migrimeve të shumta të popullsisë nga stepat e Kaukazit drejt Evropës Qendrore në fund të epokës së Neolitit (3 500 – 2 300 para erës së re).

“Banorët e Evropës Qendrore nuk kanë reshtur asnjëherë së lëvizuri, duke u përzier dhe duke themeluar qytete antike. Ndërsa ata të Lindjes së Mesme kanë qenë më të qëndrueshëm”, thotë Elhaik.

“Për më tepër është gati e pamundur që të ketë pasur një ditë zero, ku të ketë pasur një homogjenitet etnik, përveç se në ndonjë vend të izoluar. Por edhe nëse ka pasur, në ditët e sotme nuk ekziston asnjë gjurmë në asnjë person të gjallë”, përfundon shkencëtari.

Tani objektivi i studiuesve është që të realizojnë një hartë të plotë të migrimeve antike të botës.

 

easy dinner ideas
Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *