Vitamina B3 është një vitaminë më pak e famshme se shumë të tjera, por thelbësore për funksionimin e duhur të trupit. Mungesa e kësaj vitamine mund të çojë në shfaqjen e lodhjes, nervozizmit, përqendrimit të dobët, dhimbje koke dhe shumë simptoma dhe shqetësime të tjera.
Rregulli i parë që duhet ndjekur për ta shmangur atë është të ndiqni një dietë të ekuilibruar, në të cilën ka ushqime të pasura me triptofan, një aminoacid thelbësor që nxit prodhimin e kësaj vitamine nga trupi, si peshku, mishi, qumështi, djathi, kosi etj. Dhe më pas përfshini ushqime natyrale të pasura me këtë vitaminë në menytë tuaja ditore. Shumë arsye?
Çfarë është vitamina B3, për çfarë shërben dhe ku gjendet
Vitamina B3, e quajtur edhe niacinë, është një nga vitaminat e kompleksit B. Kjo vitaminë merr pjesë në procese dhe reaksione të ndryshme të organizmit dhe mbi të gjitha ndihmon në rritjen e energjisë fizike dhe mendore si dhe ka një veprim antioksidant, duke mbrojtur qelizat nga veprimi i radikaleve të lira.
Vitamina B3, së bashku me vitaminën B1 dhe vitaminën B2, merr pjesë në metabolizmin dhe prodhimin e energjisë duke filluar nga lëndët ushqyese si karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat e pranishme në ushqimet e konsumuara.
E quajtur edhe një vitaminë e humorit të mirë, ajo ndikon në sistemin nervor dhe prodhimin e serotoninës, hormoni që ndikon në humor dhe kundërvepron me veprimin e hormoneve të stresit, duke përfshirë kortizolin. Një përfitim tjetër i vitaminës B3: ajo mban të shëndetshëm si sistemin tretës ashtu edhe atë kardiovaskular.
Vitamina B3, përveçse është e pranishme në suplemente të ndryshme, mund të gjendet edhe në ushqime, me origjinë shtazore dhe bimore. Ndër ushqimet që janë më të pasura në të janë mishi, në veçanti gjeli i detit dhe pula, të gjitha llojet e peshkut, veçanërisht peshku blu si sardelet, açugat, skumbri, harenga, salmoni dhe drithërat, duke përfshirë orizin dhe disa perime si lakra dhe patate.
Bishtajoret, në veçanti fasulet, bizelet dhe qiqrat, janë gjithashtu burime të mira, siç janë qumështi dhe derivatet e tij, duke përfshirë kosin dhe arrat e thata, veçanërisht arrat.
Niacina është gjithashtu e pranishme në disa fruta duke përfshirë avokado dhe banane.
Vitamina B3, për çfarë shërben dhe ku gjendet vitamina e humorit të mirë!
Vitamina B3 është e dobishme për metabolizmin dhe për të qëndruar larg gjendjeve të lodhjes dhe shumë sëmundjeve të tjera. Ja si të siguroheni për këtë
Vitamina B3 është një vitaminë më pak e famshme se shumë të tjera, por thelbësore për funksionimin e duhur të trupit. Mungesa e kësaj vitamine mund të çojë në shfaqjen e lodhjes, nervozizmit, përqendrimit të dobët, dhimbje koke dhe shumë simptoma dhe shqetësime të tjera.
Rregulli i parë që duhet ndjekur për ta shmangur atë është të ndiqni një dietë të ekuilibruar, në të cilën ka ushqime të pasura me triptofan, një aminoacid thelbësor që nxit prodhimin e kësaj vitamine nga trupi, si peshku, mishi, qumështi, djathi, kosi etj. Dhe më pas përfshini ushqime natyrale të pasura me këtë vitaminë në menytë tuaja ditore. Shumë arsye?
Çfarë është vitamina B3, për çfarë shërben dhe ku gjendet
Vitamina B3, e quajtur edhe niacinë, është një nga vitaminat e kompleksit B. Kjo vitaminë merr pjesë në procese dhe reaksione të ndryshme të organizmit dhe mbi të gjitha ndihmon në rritjen e energjisë fizike dhe mendore si dhe ka një veprim antioksidant, duke mbrojtur qelizat nga veprimi i radikaleve të lira.
Vitamina B3, së bashku me vitaminën B1 dhe vitaminën B2, merr pjesë në metabolizmin dhe prodhimin e energjisë duke filluar nga lëndët ushqyese si karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat e pranishme në ushqimet e konsumuara.
E quajtur edhe një vitaminë e humorit të mirë, ajo ndikon në sistemin nervor dhe prodhimin e serotoninës, hormoni që ndikon në humor dhe kundërvepron me veprimin e hormoneve të stresit, duke përfshirë kortizolin. Një përfitim tjetër i vitaminës B3: ajo mban të shëndetshëm si sistemin tretës ashtu edhe atë kardiovaskular.
Vitamina B3, përveçse është e pranishme në suplemente të ndryshme, mund të gjendet edhe në ushqime, me origjinë shtazore dhe bimore. Ndër ushqimet që janë më të pasura në të janë mishi, në veçanti gjeli i detit dhe pula, të gjitha llojet e peshkut, veçanërisht peshku blu si sardelet, açugat, skumbri, harenga, salmoni dhe drithërat, duke përfshirë orizin dhe disa perime si lakra dhe patate.
Bishtajoret, në veçanti fasulet, bizelet dhe qiqrat, janë gjithashtu burime të mira, siç janë qumështi dhe derivatet e tij, duke përfshirë kosin dhe arrat e thata, veçanërisht arrat.
Niacina është gjithashtu e pranishme në disa fruta duke përfshirë avokado dhe banane.



Një udhëtim në Adelaiden vibrante!











Vera e vitit 2024 më e nxehta në histori!

Kur nuk pini ujë – Çfarë i ndodh organizmit!

Rikrijohet parfumi i Kleopatrës pas 2000 vitesh!

Këshilla për një fillimvjeshtë sa më të mirë!


