Brokoli është me të vërtetë i pabesueshëm. Studimet tregojnë se mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të ADN-së dhe përhapjen e kancerit metastatik.Ai gjithashtu nxit aktivitetin e enzimave detoksifikuese në mëlçi, duke ndihmuar në heqjen e qelizave kancerogjene.
Hulumtimet gjithashtu sugjerojnë se mund të aktivizojë mbrojtje kundër patogjenëve dhe ndotësve; ndihmon në parandalimin e limfomës; nxit enzimat që detoksifikojnë mëlçinë, qelizat staminale të kancerit të gjirit,dhe zvogëlon rrezikun e progresit të kancerit të prostatës.
Komponenti kyç i bimës përgjegjës për të gjithë këtë mendohet të jetë sulforaphane, një substancë që formohet pothuajse ekskluzivisht në perimet si lakëra brukselit, lulelakëra, rukolat etj.
Por ka një mënyrë tjetër. Enzima që ju nevojitet për sulforafanin gjendet gjithashtu në pluhur mustardë. Prandaj mund të spërkasësh pluhurin e mustardës mbi brokolin e gatuar. Perimet si brokoli janë në gjendje të rrisin efektivitetin e një lloji të veçantë të qelizave të bardha të gjakut që është vija e parë e mbrojtjes së zorrëve kundër patogjenëve.
Por nuk është vetëm brokoli që është i ngarkuar me përfitime shëndetësore – shumë fruta dhe perime të tjera janë gjithashtu ku mund të përmendin: Boronicat janë të përbëra nga qeliza që shërbejnë si ‘vrasës’ natyror që luftojnë kundër viruseve dhe qelizave të kancerit.
Lakra e kuqe, siguron disa nga nivelet më të larta të antioksidantëve tre herë më shumë boronica .Domatet gjithashtu duket se kanë fuqi të posaçme për rritjen e imunitetit: pirja e lëngut të domates mund të shpëtojë funksionin imunitar të njerëzve të cilët nuk kanë pasur konsumuar fruta dhe perime për dy javë.








Një shëtitje në qytetin e romancës







Përfitimet shëndetësore nga “çaji i perëndive”


Osteoporoza luftohet me ushtrime fizike


