KreuStil Jetese

Shën Valentin: historia e vërtetë e ditës së të dashuruarve!

Shën Valentin: historia e vërtetë e ditës së të

Dita e Shën Valentinit, dita e të dashuruarve, festohet çdo vit më 14 shkurt. Origjina e kësaj dite të veçantë për të dashuruarit ka origjinë shumë të largët dhe shpjegon pse Shën Valentini është shenjtori i të dashuruarve. Kush ishte Valentini, peshkopi i krishterë që vdiq në Romë më 14 shkurt 273?

Shën Valentini i Ternit ishte një peshkop, i cili sipas legjendës lindi në Interamna Nahars në vitin 176 dhe vdiq në Romë më 14 shkurt 273. Ai konsiderohet mbrojtës i të dashuruarve dhe, për nder të tij, dita e famshme e Shën Valentinit.

Shën Valentin: historia e vërtetë e ditës së të

Perandori Klaudi II e kishte ndaluar martesën sepse mendonte se burrat e martuar ishin ushtarë të këqij. Shën Valentini mendonte se kjo ishte e padrejtë, kështu që ai theu rregullat dhe organizoi martesat në fshehtësi.

Kur Klaudi e zbuloi, Shën Valentini u fut në burg dhe u dënua me vdekje. Atje, ai ra në dashuri me vajzën e rojtarit të burgut dhe kur u mor për të vrarë më 14 shkurt, ai i dërgoi asaj një letër dashurie në të cilën thuhej “nga Valentini yt”.

Dita e parë e Shën Valentinit u festua në vitin 496!

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF