9 ekspozitat që nuk duhen humbur në 2021

Ndërsa muzetë ende nuk i kanë rihapur dyert e tyre për shkak të krizës shëndetësore, ne shpresojmë të jemi në gjendje të përfitojmë nga një prej ekspozitave të ofruara nga institucionet parisiene këtë vit. Dalí në Atelier des Lumières, tandemi Picasso / Rodin, një parantezë blu për Marmottan Monet… Midis rihapjes së pritur me padurim dhe filmave të ardhshëm, këtu janë ekspozitat e shumëpritura për 2021 që ne i kemi shënuar tashmë në axhendën tonë.

Le lieu : l'Atelier des Lumières

Dalí, enigma e pafundme

Atelier des Lumières do të prezantojë ekspozitën e Baux-de-Provence për Parisienët nga 12 Shkurt 2021, menjëherë pas mbylljes së retrospektivës së saj kryesore kushtuar Monet, Renoir dhe Chagall dhe shumë impresionistëve të tjerë, të mbledhur rreth imazheve të Mesdheut për disa muaj Artist i shkëlqyer, mjeshtër surrealist, personalitet kompleks … Salvador Dalí ende magjeps sot. Një haraç për këtë piktor të madh të shekullit të 20-të, kjo ekspozitë premton të jetë po aq madhështore sa vepra e tij. Pothuajse 60 vjet të kësaj karriere të çmendur do të kalojnë para syve tanë, plotësisht të hapur, në vështrimin e pikturave, vizatimeve, fotografive, skulpturave dhe imazheve të tjera arkivore. Paralelisht me ekspozitën, Atelier des Lumières do të paraqesë programin e shkurtër Gaudí, arkitekt i imagjinatës.

Portrait de Jeanne Samary ou La Rêverie. Jean-Auguste Renoir. Huile sur toile, 56 × 47 cm, 1877. Musée des beaux-arts Pouchkine, Moscou (ancienne collection Morozov). © Musée des beaux-arts Pouchkine

Koleksioni Morozov

Pas Koleksioneve Chtchoukine dhe Courtauld, Fondacioni Louis Vuitton ekspozon thesaret e Koleksionit Morozov me fotografi. Kjo do të thotë më shumë se 200 vepra impresioniste dhe piktura të mbledhura me kujdes në fillim të shekullit të 20-të nga dy vëllezërit rusë Mikhaïl Abramovich dhe Ivan Abramovich, duke kombinuar artin modern francez dhe rus. Monet, Renoir, Picasso, Matisse, Cézanne, Gauguin, Van Gogh Mjeshtrat e mëdhenj të paharrueshëm do të bashkëveprojnë me disa talente nga avangardët rus për një ekspozitë kapitale që tashmë ka marrë titullin si eventi i vitit 2020.

Mugler
Thierry Mugler: Couturissime

Ishte një fillim i shkëlqyeshëm për Thierry Mugler. Couturier i “fuqizimit femëror”, i cili e bëri modën e saj një festë spektakolare, ishte në qendër të vëmendjes së një ekspozite solo në Muzeun e Arteve të Bukura të Montrealit, përuruar në 2 Mars 2018. Me emrin Thierry Mugler: Couturissime, ekspozita tregoi krijime skulpturore të ideuara nga Thierry Mugler, një total prej 140 veshjesh të dizenjuara midis 1973 dhe 2001, por edhe parfume të kultit, fotografi dhe skica të rralla, për të mos përmendur frytin e bashkëpunimeve të tij të shumta artistike në fusha e argëtimit, muzikës dhe kinemasë. Lajm i mirë, ekspozita do të vijë në Francë këtë vit, në Muzeun e Arteve Dekorative në Paris, në hapësirat e rinovuara dhe të zgjeruara të Galerive të Modës Stephen A dhe Christine Schwarzmann.

Magritte / Renoir, surrealizëm në diell

Musée de l’Orangerie është i interesuar në “Periudhën Renoir” të René Magritte, e cila filloi nga 1943 deri në 1947. Gjatë këtij kapitulli të karrierës së tij në atë kohë pak të njohur, piktori surrealist gjeti në veprat e impresionistëve një burim të pafund frymëzim dhe njëfarë gëzimi të rizbuluar pas tmerreve të luftës. Ndër fiksimet e tij, Auguste Renoir nga i cili merr hua si ëndërr dhe pikturë e natyrës. “… ana e bukur e jetës do të ishte zona që do të eksploroja. Me këtë dua të them të gjitha mjetet tradicionale të gjërave të bukura, grave, luleve, zogjve, pemëve, atmosferës së lumturisë. Etj … është një bukuri e fuqishme e cila tani zëvendëson në pikturat e mia poezinë shqetësuese që unë dikur isha përpjekur të arrija. “ai i shkruajti Paul Éluard në 1941. Musée de l’Orangerie sjell së bashku gjashtëdhjetë piktura dhe dyzet vizatime, të sjella në dialog me kryeveprat e Renoir , Pikturat bashkëkohore të Picabia-s ose punimet e Jeff Koons.

Pablo Picasso, Le Baiser, Mougins, 26 octobre 1969, huile sur toile, 97 x 130 cm, dation Pablo Picasso, 1979, Musée national Picasso-Paris, MP220 Crédits RMN et Succession Picasso 2020 / Le Baiser, Rodin, crédit J. Manoukian agence photographique musée Rodin
Picasso – Rodin

Takimi i Samitit. Muzeu Picasso dhe Muzeu Rodin kanë bashkuar ekspozitën Picasso – Rodin me katër duar, duke bashkuar punën e këtyre dy mjeshtrave të mëdhenj në secilin prej dy muzeve pariziane. Muzeu Rodin do të përballet me dy artistët në lidhje me një seri të pasur punimesh nga media të ndryshme, ndërsa Muzeu Picasso do të përqendrohet në procesin e tyre krijues. Një mënyrë e shkëlqyeshme për të nxjerrë në pah afërsinë e tyre të papritur.

Ora Blu nga Peder Severin Krøyer

Muzeu Marmottan Monet ndriçon veprën e një prej mjeshtrave më të mëdhenj të pikturës daneze, Peder Severin Krøyer (1851-1909), një interpretues i shkëlqyeshëm i orës blu, këtë moment kur dielli perëndon dhe shihet veçanërisht në bregdetin verior. Një moment i pezulluar nga reflektimet e mjegullta që piktori ka kapur gjatë gjithë karrierës së tij, veçanërisht nga plazhi Skagen. Muzeu Marmottan Monet paraqet gjashtëdhjetë piktura sot Severin Krøyer për të kuptuar më mirë bukurinë e tij.

Photomontage de Dalida d’après une photographie originale de 1986 avec insertion d’un portrait réalisé en 1954 Montage photographique réalisé par Orlando en 1997 Paris, D. R. Productions Orlando
Divat Arabe, nga Oum Kalthoum tek Dalida

Divat Egjiptiane por edhe Libaneze ose Algjeriane investojnë në Institutin e Botës Arabe dhe kujtojnë se një vizion tjetër i gruas filloi nga vitet 20 në 70. Ato ishin këngëtare, kërcimtare, aktore dhe madje edhe producente filmash, ishin feministe, të emancipuara, koka të një revolucioni kulturor. Përmes portretit të këtyre grave, janë gjithashtu çështjet politike dhe shoqërore që zhvillon ekspozita. Skenat e rikonstruktuara dhe parashikimet ringjallin kabaret e panumërta në Kajro dhe na kujtojnë se Egjipti ishte atëherë prodhuesi i tretë më i madh i kinemasë në botë.

Flor Garduño Canasta de Luz Supmango Guatemal 1989 tirage argentique Bibliothèque nationale de France © Flor Garduño © BnF - Département des Estampes et de la photographie
Bardhe e Zi: një estetikë fotografie

Një objekt i vërtetë adhurimi, bardhë e zi në fotografi ka fuqinë të zbulojë emocione që ngjyra nuk i zgjidh. Këtë vit, me mbështetjen e Bibliotekës Kombëtare të Francës, Grand Palais prezanton këtë estetikë duke ekspozuar më shumë se 300 shtypje bardh e zi, nga shekulli i 19-të deri më sot. Me pak fjalë, një nga ekspozitat më të bukura për të parë disa muaj para se Grand Palais të mbyllet për 4 vjet. Një mrekulli në letër me shkëlqim që ndodh vetëm një herë.

Marc Riboud. Histori të mundshme

Eshtë një ngjarje që nuk mund të mungojë. Fotografi Marc Riboud i lë trashëgim tërë punën e tij Muzeut Guimet, i cili po i kushton retrospektivën e tij të parë. Vëzhgues i botës që nga fëmijëria, fotografi nga agjencia Magnum dokumenton shekullin e tij, nga thellësitë e Evropës në vendet lindore me këtë vështrim humanist që sugjeron se drita është në zemrën e njeriut.

 

Previous ArticleNext Article