10.5 C
Tirana
E hënë, 27 Mars, 2023
spot_img

“Udhëtari” i botës që nuk u largua kurrë nga vendlindja

Luis Martinez ka shkruar mijëra poezi të gjalla për qytete në të gjithë botën, megjithatë portieri Kuban i autobusëve nuk e ka lënë kurrë atdheun e tij.

Havana mund të jetë qyteti më i famshëm i Kubës, por Trinidadi i vogël është më magjepsësi i tij. Me rrugët e tij me kalldrëm, pallatet me ngjyrë pastel të Shekullit 18 dhe Shekullit 19 dhe sheshet barok të kuruara, mrekullia 500-vjeçare e mbrojtur nga Unesco është një nga qytetet më të mira koloniale në Amerikat. Dhe nëse kaloni pranë fenerëve prej hekuri të farkëtuar të Plaza Mayor drejt stacionit të autobusit dhe kërkoni një burrë të ulur pranë një karroce me rrota që shkarravit në fletoren e tij, do të gjeni Luis Martinez.

Martinez ka shkruar më shumë se 3,000 poezi rreth qyteteve dhe monumenteve në të gjithë botën. Me detaje të gjalla dhe saktësi, ai përshkruan secilin vend sikur ta kishte parë vetëm me sytë e tij. Megjithatë, Martinez nuk është larguar kurrë nga Kuba. Për 20 vitet e fundit, ai ka punuar si portier në stacionin e autobusëve në Trinidad, duke biseduar me turistë ditën dhe duke studiuar atlaset e vjetra gjatë natës si një mënyrë për të “parë” botën.

Por për shumë Kubanë si Martinez, të cilët ishin thjesht fëmijë kur kombi mbylli kufijtë e tij dhe tani nuk kanë mjetet për të udhëtuar jashtë vendit, duke lexuar libra, duke studiuar harta dhe duke qenë një “turist imagjinar” është më e afërta që ata mund të arrijnë për të lënë arkipelagun.

Sot, edhe pse Martinez thotë se nuk është aq i shëndetshëm si dikur, ai vazhdon të shkruajë, të takojë miq të rinj nga jashtë dhe të sjellë botën në Trinidad.

easy dinner ideas

te ngjashme

Te fundit