Historia e trishtë që qëndron pas byzylykut ikonik të Cartier

Kur Aldo Cipullo krijoi byzylykun Cartier Love në Nju Jork në 1969, ai  paralajmëroi një epokë të re të modernitetit në mënyrën se si ne do të mbanim stolotë prej asaj kohe.  Kjo copë ari unisex me vidat e saj të vogla të nënshkrimit sfidoi idenë tradicionale që roli kryesor i xhevahireve ishte të përfaqësonte statusin dhe pasurinë tuaj. E krijuar jo për raste të veçanta, por në përditshmëri, duke u fiksuar në dore me kaçavidën e tij të çmuar.

“Dizajneri i stolive Aldo Cipullo kapi shpirtin e kohës kur çlirimi seksual dhe luksi i rastësishëm po dilnin në pah”, thotë Vivienne Becker, autore e një libri të ri, Cipullo: Making Jewelry Modern.

Më shumë se 50 vjet pas krijimit, byzylyku ikonik Love është renditur vazhdimisht si një nga pjesët më të bukura të stolive në botë dhe me një aftësi të lakmueshme për të ruajtur vlerën e saj në rishitje (këto  byzylykë fillojnë nga 6,000 £).

Aldo shkoi të jetonte në Nju Jork në vitin 1959, dhe në 1961 ai filloi të punojë për argjendarin më të njohur në Manhattan, David Ëebb. Vitet 1960 dhe 1970 ishin një kohë kur qyteti, i cili ishte në rënie ekonomike dhe shoqërore, gjithashtu po bubbronte me krijimtari falë miqve të shokut të Cipullo Andy Ëarhol dhe artistëve të tjerë që po shfrytëzonin qiratë e tij të lira.

Në fund të viteve 1960, dizenjot e tij për argjendari New York reflektonin modernizmin grafik për të cilin ai më vonë u bë i famshëm, dhe vetëm kur kontrata e tij po mbaronte në 1969, një ndarje dashurie e bëri atë të krijonte byzylykun Love.

Frymëzuar nga dyqanet e pajisjeve amerikane që ai donte të vizitonte me vëllain e tij, dizajni funksional në dukje minimalist, në të vërtetë kishte qëllimin thellësisht romantik të mbante kujtimet e një dashurie të humbur. “U ndjeva shumë i trishtuar. Doja diçka që askush nuk mund të ma hiqte. Po kërkoja një simbol të përhershëm të dashurisë ”, tha ai. Vetëm kur Tiffany refuzoi modelin, Cipullo e çoi në Cartier.

 

Previous ArticleNext Article