Ndërsa epoka e Nutella filloi zyrtarisht kur kavanoza e parë u lëshua në 20 Prill 1964 nga fabrika e Ferrero në Alba, Itali, sot numërohen plot 57 vite që nga hapja e kavanozit të parë.
Në më shumë se gjysmë shekulli, ajo është bërë masa më e famshme kremoze në botë dhe tani është padyshim një simbol i krijimtarisë italiane. Për nder të Ditës Botërore të Nutelës të këtij viti, ne ju ndihmojmë të njihni Nutella më nga afër me 8 fakte të ëmbla argëtimi.
Një e katërta e lajthive në botë përfundon në Nutella
Po, është e vërtetë. 25% e prodhimit vjetor të lajthive në botë shkojnë për të prodhuar Nutella. Pas kësaj me siguri do keni më shumë respekt për fermerët e lajthive.
Sasia e Nutelës së prodhuar në një vit peshon aq shumë sa Empire State Building
Nutella pëlqen të matë prodhimin e tyre në drejtim të monumenteve ndërkombëtare. Ose 365,000 tonë, për të qenë të saktë. Kjo shumë përhapje çokollate mund të rrethonte botën 1.8 herë. Ju mund të ndërtoni 22,000 kopje të Big Ben me të. Dhe ju mund të rreshtoni Murin e Madh të Kinës tetë herë me numrin e kavanozëve të shitur në një vit.
Në fillim, Nutella ishte një mënyrë për ta bërë çokollatën më të përballueshme
Gjatë Luftës së Dytë Botërore, çokollata ishte e shtrenjtë dhe e pakët në të gjithë Evropën. Dashamirësi i vendosur i kakaos dhe prodhuesi i ëmbëlsirave italiane Pietro Ferrero përzieu lajthi me racionet e tij të shijshme për ta bërë atë të zgjasë më shumë. Kështu, lindi një version i hershëm i Nutella.
Në fillimet e hershme, Nutella ishte në të vërtetë një copë e ngurtë
Në të vërtetë nuk ishte aspak masë që mund të hapej aq lehtë në bukë. Ferrero fillimisht krijoi pastën me çokollatë dhe lajthi si një copë, e cila më pas mund të pritej dhe të vendosej në copa individuale të bukës, siç mund të bëni me një prerje mishi ose copë djathi amerikan.
Nutella shitet në 160 shtete
Lajm i keq: Pavarësisht se lajthitë janë përbërësi i kryesorë, Nutella nuk është e shëndetshme
Në vitin 2012, Ferrero u përplas me një proces gjyqësor në lidhje me gjuhën e reklamave që pretendonte se Nutella ishte pjesë e një mëngjesi të shëndetshëm. Përbërësi i parë është sheqeri industrial dhe që këtu nis problemi. Prandaj, fatkeqësisht, Nutella konfirmohet si më shumë një kënaqësi apo mëkat i ëmbël sesa një burim proteine.
Një kavanoz me Nutella shitet çdo 2.5 sekonda
Në 10 minutat që keni kaluar duke lëvizur nëpër këto fakte, 240 kavanoza u shitën. Familja Ferrero është duke bërë mirë, shumë faleminderit.
Ka 52 lajthi për çdo kavanoz
Kjo do të thotë që, sipas reklamave të Nutella, mbi 12,000 lajthi ishin paketuar në ato 240 kavanoza që sapo shitën. Dhe, besoni apo jo, ato lajthi përbëjnë vetëm 13 përqind të produktit!



















