KreuBusull

Ja pse duhet të vishemi me të kuqe natën e Vitit të Ri

Ja pse duhet të vishemi me të kuqe natën e Vitit të Ri
A keni menduar ndonjëherë pse njerëzit veshin të kuqe natën e Vitit të Ri? Do të ishte një mënyrë për t’i thënë lamtumirë vitit të vjetër dhe për të pritur të riun me urimet më të mira: me pak fjalë, një lloj simboli fatsjellës. Sipas traditës, veshjet e kuqe që duhen veshur natën e 31 dhjetorit duhet të jenë të reja dhe duhen veshur vetëm natën e fundit të vitit dhe të nesërmen të hidhen. Por, cila është origjina dhe simbolika e këtij zakoni?

Të veshësh diçka të kuqe natën e Vitit të Ri është për shumë një rit pajtues; ne e presim Vitin e Ri me shpresën se do të na sjellë fat, shëndet, siguri. Ngjyra e kuqe do të kishte kuptime pozitive, por nga e ka origjinën gjithë kjo? Tradita e ngjyrës së kuqe në natën e Vitit të Ri lindi në Kinë: e kuqja është ngjyra e fatit, e begatisë dhe e fatit të mirë dhe zakonisht përdoret gjatë festimeve të dasmave si një ogur i mirë për bashkëshortët dhe për jetën e tyre të re së bashku.

E kuqja është simbol i fuqisë, shëndetit dhe pasurisë në Romën e lashtë. Sipas një linje tjetër mendimi, tradita e ngjyrës së kuqe në Vitin e Ri daton që nga romakët e lashtë, pikërisht në vitin 31 para Krishtit, në kohën e Oktavian Augustit. Gjatë Vitit të Ri Romak, burrat dhe gratë mbanin diçka të kuqe si simbol të fuqisë, pjellorisë, shëndetit dhe pasurisë, ajo konsiderohej si ngjyra e pasionit, energjisë dhe fatit.

A ka dëshirë më të mirë se kjo për ta nisur Vitin e Ri në mënyrën më të mirë të mundshme? Këto tradita janë të mirëseardhura veçanërisht nëse shërbejnë për të na dhënë energji për të përballuar ardhjen e Vitit të Ri. Detaji që nuk duhet nënvlerësuar? Të brendshmet e kuqe mund të ndihmojnë në ndezjen e pasionit duke shprehur në maksimum feminitetin tonë.

 

Tags:

viti i ri

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF