Edhe pse çokollata konsiderohet universalisht një trajtim i dobishëm si për qiellzën ashtu edhe për shpirtin, në fakt, për disa njerëz kjo kënaqësi mund të ketë edhe një kundërindikacion të bezdisshëm: mund të shoqërohet me fillimin e migrenës.
Por pse çokollata mund të shkaktojë dhimbje koke? Dhe a duhet ta shmangin atë fare ata që vuajnë nga migrena? Disa kërkime shkencore e konfirmojnë këtë: çokollata përmban përbërës të ndryshëm që mund të shkaktojnë dhimbje koke dhe migrenë te disa njerëz.
Kafeina
Kafeina është një stimulues i njohur që gjendet në çokollatë, veçanërisht në atë të zezë. Ndërsa mund të ketë efekte pozitive, të tilla si përmirësimi i vëmendjes dhe luftimi i lodhjes, mund të shkaktojë gjithashtu dhimbje koke te disa njerëz. Kjo ndodh sepse, në disa raste, kafeina mund të bëjë që enët e gjakut në tru të ngushtohen dhe më pas të zgjerohen, një mekanizëm që mund të shkaktojë një migrenë.
Tiramina
Tiramina është një aminoacid që gjendet natyrshëm në shumë ushqime, përfshirë çokollatën. Ky përbërës mund të ndikojë në presionin e gjakut dhe nivelet e serotoninës në tru, të cilat të dyja mund të kontribuojnë në zhvillimin e migrenës. Njerëzit me një ndjeshmëri të veçantë ndaj tiraminës mund të zbulojnë se konsumimi i çokollatës çon në një rritje të shpeshtësisë ose ashpërsisë së dhimbjeve të kokës.
Feniletilaminë
Phenylethylamine është një përbërës kimik që vepron si një neurotransmetues në tru dhe mund të ndikojë në disponimin dhe mirëqenien e përgjithshme. Megjithatë, te disa njerëz, feniletilamina gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje koke dhe migrenë për shkak të efektit të saj në nivelet e endorfinës dhe neurotransmetuesve të tjerë.
A duhet ta shmangin ata që vuajnë nga migrena?
Nëse dyshoni se mund të jetë një shkaktar për migrenën tuaj, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje sa dhe kur e konsumoni. Një copë e vogël herë pas here nuk dëmton, por nëse jeni ndër ata që nuk mund të thonë kurrë mjaftueshëm, atëherë është e rëndësishme të zvogëloni sasinë për të minimizuar rrezikun e dhimbjes së kokës.
Për më tepër, mund të provoni të zgjidhni lloje të çokollatës që përmbajnë më pak kafeinë, si qumështi ose e bardha, të cilat mund të jenë më pak problematike sesa e errëta.
Së fundi, është e rëndësishme të mbani mend se çokollata nuk është i vetmi ushqim që mund të shkaktojë migrenë. Shkaktarë të tjerë të zakonshëm të ushqimit përfshijnë djathërat e vjetëruar, alkoolin dhe konsumimin e tepërt të ushqimeve të pasura me nitrate, që gjenden në disa perime me gjethe, si marule dhe spinaq.
Monitorimi i dietës suaj të përgjithshme mund t'ju ndihmojë të identifikoni shkaktarët e tjerë të mundshëm dhe të bëni zgjedhjet duhura ushqimore (dhe për rrjedhojë më të shëndetshme).



Pse duhet të pini ujë me limon në mëngjes?


Ja kur mund ta bëni porosi iPhone 16!






6 mënyra efektive për të ulur nivelet e stresit!






Disa këshilla për ta nisur ditën me energji!


