KreuStil Jetese

Flitet pak për mbihidratimin! Çfarë ndodh me trupin tonë kur pimë shumë ujë?

Flitet pak për mbihidratimin! Çfarë ndodh me trupin tonë

Tashmë të gjithë e dimë se sa e rëndësishme është për mirëqenien tonë psikofizike të pimë ujë mjaftueshëm.

Por, në këtë drejtim, ka një gjë për të cilën nuk flitet sa duhet: mbihidratimi. Ndërsa, në fakt, hidratimi është thelbësor për shëndetin e trupit, teprica mund të çojë në pasoja befasuese. Ne shpjegojmë se çfarë është mbihidratimi dhe analizojmë se çfarë ndodh kur pini shumë ujë. Pirja e tepërt e ujit në një periudhë të shkurtër kohore mund të shkaktojë çekuilibër në nivelet e elektroliteve në trup. Siç shpjegon dietologia Milena Kaler: “Pirja e tepërt e ujit mund të çojë në një gjendje të quajtur hiponatremia, ku nivelet e natriumit në gjak ulen në mënyrë të rrezikshme”.

Ky çekuilibër mund të ketë pasoja të rënda, të tilla si mbingarkesa e veshkave dhe komprometimi i funksionimit të tyre. Është thelbësore të merren parasysh edhe kontekstet e ndryshme në të cilat mund të ndodhë mbihidratimi, të tilla si gjatë ngjarjeve sportive të qëndrueshmërisë, ku humbja e elektroliteve përmes djersës mund të përkeqësojë problemin.

Flitet pak për mbihidratimin! Çfarë ndodh me trupin tonë

Për më tepër, konsumi i tepërt i ujit mund të ndikohet nga faktorë psikologjikë si ankthi apo presioni social, ndaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për nevojat tuaja për ujë, por pa ekzagjeruar në marrjen e lëngjeve.

Mbihidratimi shpesh çon në lodhje dhe një ndjenjë rraskapitjeje; si dhe dobësimin e muskujve që tkurren lehtësisht. Është e rëndësishme t'u kushtoni vëmendje këtyre shenjave dhe, nëse është e nevojshme, konsultohuni me një mjek për të vlerësuar gjendjen tuaj.

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF