KreuStil Jetese

Të ulesh në divan bën mirë për shëndetin, e vërteton shkenca

Të ulesh në divan bën mirë për shëndetin, e

Vetë koncepti i gjetjes së kohës për t'u ulur në divan dhe për të bërë absolutisht asgjë duket pothuajse si një luks përtej mundësive tona. Megjithatë, shkenca na thotë se ky lloj pasiviteti mund të jetë pikërisht ajo që na nevojitet për të patur mirëqenie mendore dhe fizike.

Pra, përgatituni të lini veten të shkoni në komoditetin e divanit tuaj, sepse do të zbuloni se të mos bësh asgjë (herë pas here) mund të jetë çelësi i mirëqenies optimale.

Arsyeja shkencore pse pushimi është kaq i rëndësishëm

Jeta moderne na ka mësuar të jemi gjithmonë në lëvizje, gjithmonë aktivë dhe gjithmonë me diçka për të bërë. Megjithatë, ky presion i vazhdueshëm mund të ketë pasoja negative në shëndetin tonë mendor dhe fizik.

Hormoni i stresit, kortizoli, i prodhuar nga gjëndrat mbiveshkore, na vendos në një gjendje gatishmërie, e cila mund të jetë e dobishme në situata urgjente afatshkurtra. Megjithatë, kur kortizoli prodhohet me tepricë për shkak të stresit kronik, ai mund të ketë efekte të dëmshme në trupin dhe mendjen tonë.

Të ulesh në divan bën mirë për shëndetin, e

Por cilat janë zgjidhjet? Përgjigja mund të jetë më e thjeshtë nga sa mendoni.

Shumë njerëz priren të nënvlerësojnë rëndësinë e pushimit në jetën e përditshme. Vetë koncepti për të mos bërë asgjë mund të duket kundërintuitiv në një botë që vlerëson aktivitetin dhe produktivitetin. Megjithatë, sipas kërkimeve të ndryshme shkencore, pushimi është thelbësor për rigjenerimin e trupit dhe mendjes.

Kur ulemi në divan dhe i japim vetes kohë për t'u çlodhur, trupi ynë hyn në një gjendje relaksi të thellë. Gjatë kësaj periudhe pasiviteti, sistemi nervor parasimpatik, përgjegjës për "riparimin" e trupit dhe uljen e stresit, bëhet më aktiv. Kjo do të thotë se zemra jonë ngadalësohet, presioni i gjakut bie dhe muskujt tanë relaksohen, duke krijuar një mjedis ideal për pushim dhe rikuperim.

Për më tepër, pushimi lejon trurin tonë të "riprogramojë" veten, duke ulur nivelet e kortizolit dhe duke rritur prodhimin e neurotransmetuesve të lidhur me mirëqenien, si serotonina dhe oksitocina. Kjo mund të ketë efekte pozitive në shëndetin tonë mendor, duke reduktuar ankthin, duke përmirësuar disponimin dhe duke rritur ndjenjat e lumturisë dhe kënaqësisë.

Praktika të tjera, të tilla si frymëmarrja e thellë, joga, meditimi apo edhe një shëtitje e shkurtër jashtë, më pas mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kortizolit në trup, duke promovuar kështu mirëqenien e gjithanshme.

 

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF