Një pjatë dimërore me Lakra Brukseli
Përshëndetje miq! Uroj të ketë qenë një fillim i mbarë ky vit për ju. Po takohemi së bashku në numrin e radhës të revistës Bordo me një recetë të veçantë. Kjo që do iu shpjegoj sot është një pjatë dimërore dhe njëkohësisht shumë e freskët dhe elegante, mund të përdoret për një antipastë, por edhe si pjatë kryesore. Është vegjetariane dhe shumë e lehtë.
Le të vazhdojmë me përgatitjen e saj….
Përbërësit që na duhen për 4 persona janë:
– 200 gr gjizë
– 100 gr thjerrëza
– 1 karotë
– 1 degë selino
– 1 qepë
– 1 degë rozmarinë
– 4 lakra Brukseli
– 1 gotë verë të bardhë
– 20 gr tartuf të freskët stine
– vaj ulliri ekstra i virgjër
– 1 thelp hudhër
– kripë
– piper
Përgatitja:
Në një tenxhere vendosim pak vaj ulliri, 1 thelp hudhër, degën e rozmarinës dhe e lëmë të kavardiset pak, i shtojmë thjerrëzat, i hedhim pak kripë dhe e shuajmë me gotën e verës së bardhë.
Kur vera ka avulluar, i shtojmë ujë në linjë me thjerrëzat dhe e lëmë deri sa të ziejë. Kur thjerrëzat kanë zier i kalojmë në një blender dhe më pas në një sitë.
Përgatitja e gjizës:
Në një tas vendosim gjizën, i hedhim kripë piper dhe vaj ulliri, e përziejmë mirë deri sa ajo të bëhet një krem homogjen.
Përgatitja e lakrës së Brukselit:
Marrim lakrat i presim në dysh, i shfletojmë të gjitha fletët dhe e ziejmë në ujë të nxehtë për rreth 4 minuta. Pastaj e vendosim në ujë të ftohët që t’i bllokojmë procesin e zierjes. Më pas i kullojmë dhe i vendosim në një tas ku i hedhim pak kripë, lëng limoni dhe vaj ulliri. Marrim një pjatë të thellë, i vendosim në bazë kremin e thjerrëzave, më pas me një formë drejtkëndëshe vendosim gjizën dhe pas të gjithë fletët e lakrës përreth, presim hollë-hollë tratufin e freskët në sipërfaqe. Dhe në fund këtë punë mund ta finalizoni duke e formuar pjatën si në foto.
Tani, vendoseni përparësen dhe provoni ta realizoni në shtëpitë tuaja këtë gatim.
Ka për të qenë një super pjatë.
Shijojeni! Ju faleminderit!