‘Kurorë’ me bukë patate dhe erëza

Ingredientët

1 kg kripë guri

1,5 kg patate sebago (niseshte)

1½ gota (375ml) qumësht

75g gjalpë të pakripur, të copëtuar

1½ lugë sheqer pluhur (shumë i imët)

3 lugë çaji maja të thatë

4½ gota (675g) miell i thjeshtë (i të gjitha qëllimeve)

½ lugë çaji  kripë deti

3 vezë

3 gota gjethe majdanozi me gjethe të sheshta, të prera imët

¼ filxhan gjethe rozmarine, të copëtuar imët

¼ filxhan gjethe trumze

⅓ filxhan (80ml) vaj ulliri ekstra i virgjër

Përgatitja

1.Ngroheni furrën në 220 ° C (425 ° F). Vendosni kripë në një tepsi dhe sipër hidhni patatet. Qeroni patatet dhe piqini për 1 orë ose derisa të zbuten. Lëreni të ftohet pak. Prisni patatet në gjysmë dhe merrni pjesën e brendshme të patateve dhe hidheni në një enë mesatare, hidhni lëkurat dhe lërini mënjanë.

2.Ndërsa patatet janë duke u ftohur, vendoseni gjysmën e qumështit në një tenxhere të vogël në zjarr të fortë dhe lëreni të ziejë jo plotësisht. Hiqeni nga zjarri, shtoni gjalpin dhe sheqerin dhe përzieni derisa të shkrihet gjalpi. Shtoni majanë dhe qumështin e mbetur dhe përzieni që të kombinohen. Lërini mënjanë në një vend të ngrohtë për 5 minuta ose derisa sipërfaqja të jetë me shkumë.

3.Vendosni miellin, kripën e detit, vezët dhe përzierjen e majasë në tasin e një mikseri elektrik të pajisur me një perzierëse brumi dhe rrihni për 5 minuta ose derisa brumi të jetë i butë dhe elastik. Vendoseni brumin në një tas të lyer me pak vaj, mbulojeni me mbështjellës plastik dhe lëreni mënjanë në një vend të ngrohtë për 30 minuta ose derisa të dyfishohet në madhësi.

4.Spërkasni brumin me patate dhe butësisht shtypeni brumin për ta bashkuar. Ndani brumin në përafërsisht 34 x 1-lugë pjesë dhe rrokulliset në toptha

5.Vendosni një tavë të rrumbullakët 24cm me letër pjekje që nuk ngjit, duke lejuar që 3cm letër të qëndrojë mbi buzë. Vendosni majdanozin, rozmarinën, trumzën dhe vajin në një tas të vogël dhe përziejini. Rrotulloni topat e brumit në përzierjen e bimëve dhe vendosni në tavë. Mbulojeni me mbështjellës plastik dhe lëreni mënjanë në një vend të ngrohtë për 30 minuta ose derisa të rritet.

6.Ngroheni furrën në 180 ° C (350 ° F). Piqni bukën për 25 minuta ose derisa të skuqet Ndërsa janë ende të ngrohta, nxirreni dhe lëreni bukën të ftohet në tavë për 5 minuta, përpara se ta prisni dhe ta shërbeni.

Previous Article