KreuStil Jetese

NASA prodhon oksigjen në Mars, mund të zgjasë për disa orë

NASA prodhon oksigjen në Mars, mund të zgjasë për disa

NASA, e cila i afron njerëzit një hap më afër kolonizimit të planetit Mars, ka shënuar një arritje të madhe pasi arriti të prodhojë mjaftueshëm oksigjen në Planetin e Kuq për të mbajtur një astronaut për disa orë.

Dhe kjo falë një “kubi të vogël, të artë”, i cili ndodhet në roverin Perseverance të NASA-s dhe prodhonte mjaftueshëm oksigjen në Planetin e Kuq, sipas Daily Mail.

Roveri Perseverance, i cili u ul në Planetin e Kuq në shkurt 2021, ka djegur periodikisht dioksid karboni atmosferik dhe ka prodhuar sasi të vogla oksigjeni për më shumë se dy vjet.

Një pajisje me madhësinë e një furre me mikrovalë prodhon oksigjen në Mars.

Duke përdorur një pajisje jo më të madhe se një furrë me mikrovalë, ai arriti të nxjerrë gjithsej 122 gram oksigjen, i cili mund të mbajë një astronaut për rreth tre orë.

Rreth 5 g është e mjaftueshme për një astronaut për 10 minuta, duke dhënë shpresë se prodhimi në një shkallë më të madhe mund të mbështesë jetën e njeriut dhe të sigurojë karburant raketash gjatë eksplorimeve të ardhshme.

Pajisja, e quajtur MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), ka prodhuar oksigjen në 16 raste të ndryshme që nga përpjekja e parë në prill 2021, dhe rezultati i tejkaloi qëllimet fillestare të NASA-s, sipas zëvendësadministratores Pam Melroy.

“Performanca mbresëlënëse e MOXIE tregon se është e mundur të nxirret oksigjen nga atmosfera marsiane, oksigjen që mund të ndihmojë në sigurimin e ajrit të frymëmarrjes ose karburantit të raketës për astronautët e ardhshëm,” tha ajo.

“Zhvillimi i teknologjive që na lejojnë të përdorim burimet në Hënë dhe Mars është thelbësor për ndërtimin e një pranie afatgjatë hënore, krijimin e një ekonomie të fuqishme hënore dhe duke na lejuar të mbështesim një fushatë fillestare të eksplorimit njerëzor në Mars.

Në kulmin e tij, MOXIE gjeneroi 12 gram oksigjen në një orë, dyfishi i qëllimit të NASA-s dhe ishte të paktën 98% i pastër.

Gjatë punës së tij të fundit muajin e kaluar, instrumenti prodhoi 9.8 g oksigjen.

Qëllimi kryesor i roverit Perseverance është të kërkojë shenja të jetës mikrobiale, por MOXIE është fokusuar në hetimin e kushteve për eksplorimin e ardhshëm njerëzor.

I njëjti mision pa edhe fluturimin e parë në një planet tjetër, me mini-helikopterin Ingenuity që u ngrit me sukses nga Planeti i Kuq në prill 2021.

Helikopteri ka kryer 57 fluturime deri më sot, sipas agjencisë hapësinore, duke tejkaluar qëllimin e tij fillestar.

Tags:

Home bordo

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF