KreuStil Jetese

Nga vetitë antidepresive te përfitimet për zemrën: 5 arsye për të ngrënë çokollatë çdo ditë!

Nga vetitë antidepresive te përfitimet për zemrën: 5 arsye

Të hash çdo ditë çokollatë (në doza të vogla, padyshim), jo vetëm që nuk është e dëmshme, por sipas asaj që pohojnë dietologët, është e mirë jo vetëm për humorin, por edhe për trupin. Disa substanca që përmban çokollata e zezë janë të dobishme, për shembull, për ata që bëjnë aktivitet fizik, sepse ndihmojnë trupin t'i rezistojë stresit.

Nëse po kërkoni arsye të mira (ose justifikime të vlefshme) për t'u kënaqur me një kub çokollatë pas darkës, ndihuni rehat: ne do t'ju japim pesë arsye.

Stimulon rezistencën fizike

Disa studime kanë treguar se ngrënia e një cope çokollatë të zezë para stërvitjes ndihmon në luftimin e lodhjes dhe lehtësimin e frymëmarrjes. Rezultati: rezistencë më e madhe.

Është e rëndësishme të nënvizohet se si është identifikuar sasia e duhur në një katror të vogël (ose drejtkëndësh, sipas përmasave standarde të shufrave) dhe si është mbi të gjitha përqindja e pastërtisë që bën diferencën. Sa më e errët të jetë, aq më mirë.

Është e mirë për zemrën

Një tjetër studim ka treguar se si çokollata e zezë stimulon qarkullimin e gjakut, me përfitime veçanërisht për zemrën. Në pjesëmarrësit që hëngrën një sasi të vogël çokollatë çdo ditë, u gjet një rritje e rrjedhës së gjakut falë enëve më të zgjeruara - dhe për këtë arsye funksioni më i mirë i zemrës.

Nga vetitë antidepresive te përfitimet për zemrën: 5 arsye

Lehtëson kollën

Është treguar se teobromina e përmbajtur në çokollatën e zezë është një substancë me veti qetësuese e aftë për të shuar parehatinë e kollës. Por kujdes, nuk këshillohet ta hani në mbrëmje para se të shkoni në shtrat, pasi është po aq emocionuese sa një filxhan çaj.

Mban presionin e gjakut të ulët

Një studim tjetër ka treguar se ngrënia e një katrori çokollatë të zezë në ditë ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut duke stimuluar qarkullimin, si dhe zgjerimin e enëve të gjakut dhe çlirimin e oksidit nitrik, i cili, duke zgjeruar muret e enëve, kontribuon në uljen e presionit të gjakut. Mbajeni këtë parasysh nëse doni të ecni përpara dhe t'i jepni një dorë zemrës suaj.

Redukton stresin

Njerëzit që hanë një copë çokollatë çdo ditë janë më pak të stresuar. Kjo është ajo që doli nga hulumtimi i kryer në dy grupe pjesëmarrësish: të parëve iu dha një kub çokollatë e zezë për dy javë. Në të njëjtën periudhë kohore, këto të fundit u ndaluan. Në fund të periudhës së ekzaminuar, grupi i parë kishte një nivel më të ulët stresi se i dyti.

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF