KreuStil Jetese

Të hash në shoqëri të bën më të lumtur (kështu thonë dy studime ndërkombëtare)

Të hash në shoqëri të bën më të lumtur

Të ulesh në tavolinë me miqtë dhe familjen të bën më të lumtur, dhe gjithashtu ndihmon për shëndetin. Dy studime ndërkombëtare e tregojnë këtë

E para është nga Universiteti i Minesotës, në bashkëpunim me Barilla Group, botuar në revistën "Family, System and Health", e cila tregon "gjendjen shëndetësore" aktuale të rehatisë duke analizuar zakonet dhe ritualet e përditshme në Itali, Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara, me mbi një mijë pjesëmarrës për secilin vend.

I dyti është një raport italian i botuar në revistën "Nutrition Research", i cili analizon literaturën më të fundit për të konfirmuar se si të ngrënit së bashku është i mirë për shëndetin tuaj, ju bën më të lumtur dhe më pak të stresuar.

Të hash në shoqëri të bën më të lumtur

Të hash në shoqëri të bën më të lumtur: ja pse

Studimi i Universitetit të Minesotës regjistroi se ata që hanë më shpesh në shoqëri janë më pak të stresuar. Për më tepër: të intervistuarit deklaruan gjithashtu se kishin një humor më të mirë në fund të vaktit dhe se e mbajtën atë të pandryshuar për pjesën tjetër të ditës.

Sipas dy studimeve, u gjetën korrelacione të rëndësishme pozitive midis shpeshtësisë së vakteve të përbashkëta dhe forcimit të lidhjeve sociale. Në Itali, 74% e të intervistuarve thanë se hanë gjashtë ose më shumë vakte në javë me familjen ose miqtë.

Të ulesh në tavolinë në shoqëri i bën mirë edhe trupit. Sipas Francesco Visioli, profesor i asociuar i të ushqyerit njerëzor në Departamentin e Mjekësisë Molekulare në Universitetin e Padovës, "konteksti social ka një ndikim të thellë në sjelljen e të ngrënit: kur njerëzit ndajnë një vakt, ata i japin përparësi shëndetit dhe mirëqenies, duke favorizuar ushqimi i shëndetshëm dhe rritja e konsumit të frutave dhe perimeve”.

Ndër pjatat më të mira për të qenë më të lumtur janë makaronat

Një studim i kryer nga Qendra jonë Kërkimore Neuromarketing "Behavior & Brain Lab" ka treguar se përvoja emocionale e përjetuar gjatë shijimit të makaronave tuaja të preferuara është e barabartë me atë të krijuar nga rishfaqja e kujtimeve të lumtura, veçanërisht ato të lidhura. ndaj familjes”.

Të hash në shoqëri të bën më të lumtur

Ngrënia e penave, spageti-ve dhe makaronave, me pak fjalë, "shkakton tek individi një gjendje emocionale pozitive me rezultate të barabarta, në mos edhe më të larta, me ato të regjistruara, me teknika neuroshkencore, duke dëgjuar muzikën e preferuar ose duke ndjekur një demonstrim me sportistin që mbështetet”, shpjegon Vincenzo Russo, profesor i Psikologjisë së Konsumatorit dhe Neuromarketingut.

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF