Pak i njohur, por thelbësor për shëndetin dhe mirëqenien, ja për çfarë shërben vitamina F dhe burimet më të mira për ta integruar atë në dietën tuaj
Vitamina F është më pak e njohur se vitaminat e tjera, por luan një rol thelbësor në funksionimin e duhur të trupit. Është në fakt një grup acidesh yndyrore esenciale, të cilat së bashku me proteinat dhe karbohidratet, janë makronutrientë themelorë për shëndetin dhe mirëqenien psikofizike.
-
Balerina e parë Ledia Sulaj, nënë për herë të parë!
4 Shkurt, 10:37
Ato ndikojnë pozitivisht në gjithçka: presionin e gjakut, sistemin imunitar, shëndetin e trurit, shëndetin e zemrës. Por edhe sëmundjet inflamatore, sëmundjet metabolike e deri te humori dhe obeziteti. Për këtë arsye, është thelbësore futja e tyre në dietë në mënyrë të ekuilibruar, duke alternuar para së gjithash burimet e ndryshme.
Çfarë është vitamina F?
Termi vitaminë F përdoret për të përshkruar dy acide yndyrore thelbësore: acidin linoleik (omega-6) dhe acidin alfa-linolenik (omega-3). Këto janë lëndë ushqyese thelbësore që trupi nuk mund t'i sintetizojë dhe për këtë arsye duhet t'i prezantojë përmes dietës.
Për këtë arsye, është më mirë të siguroheni që të përfshihet në çdo vakt të ditës, duke përfshirë edhe ushqimet. Në këtë mënyrë ju kontribuoni në kërkesën ditore për yndyrna, të cilat në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar sipas indikacioneve të udhëzimeve duhet të përfaqësojnë 30 për qind të energjisë ditore.
-
Si i lindi ideja për investime në Sazan?
4 Shkurt, 12:42
Vitamina F është e përfshirë në shumë procese dhe funksione të trupit. Para së gjithash, ajo nxit përthithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë si vitamina A, e cila është e dobishme për lëkurën, vitamina D, e cila është thelbësore për shëndetin e kockave dhe vitamina E, e cila kontribuon në qarkullimin dhe lufton plakjen. Kontribuon gjithashtu në kontrollin e peshës, duke reduktuar asimilimin e sheqernave dhe duke nxitur ndjenjën e ngopjes.
Vitamina F mund të merret përmes një sërë ushqimesh. Ndër ushqimet që janë më të pasura në të janë peshku, veçanërisht peshqit blu si sardelet, açugeja, harenga dhe skumbri. Salmoni gjithashtu siguron sasi të mira të tij, si trofta dhe merluci.
Ju gjithashtu mund të siguroheni që të merrni vitaminë F duke konsumuar ushqime të tilla si farat, veçanërisht farat chia dhe liri. Burime të tjera janë avokado, vaji si vaji i ullirit dhe arrat, të cilat përmbajnë në bërthamat e tyre jo vetëm acid linoleik (LA) por edhe acid alfa-linolenik (ALA). Dhe gjithashtu bajame, arra pishe dhe shqeme.
Një mënyrë tjetër për të pasuruar dietën tuaj të përditshme me vitaminë F është të shtoni alga deti në pjatat e para, rizotot dhe supat, veçanërisht Nori ose Kombu, të cilat janë veçanërisht bujare në të, dhe të hani më shpesh varietete perimesh si salicornia, spinaqi, lakra jeshile. ose purslane, të cilat janë burime të shkëlqyera.

Si i lindi ideja për investime në Sazan?

Hoteli Plein mbërrin në zemër të Tiranës!




Fakte rreth markës prestigjoze Buccellati!





Fakte rreth Dries Van Noten!


Shkëlqe lëkurën me skrab!




Cotswolds, magjia e Anglisë!

Djathi shëndosh? Sasia që duhet të konsumoni!

