KreuStil Jetese

Një ishull ku vetëm helikopterët mund të shkojnë!

Në qendër të La Reunion, ishullit të vogël francez që përkulet në Oqeanin Indian në mes të Madagaskarit dhe Mauritius, egziston një tjetër ishull. Vetëm se ky është edhe më i izoluar.
Ishulli është formuar nga magma e një vullkani të madh i shembur rreth 3 milionë vite më parë. Ai është i ndarë nga pjesa tjetër e ishulit me një mur shëmbi, i cili rrethohet nga malet mbresëlënëse dhe një pyll i dendur tropikal. Mënyra e vetme për ta vizituar këtë ishull është duke e përshkruar rrugën në këmbë ose me helikopter.
Kolonët kanë arritur në këtë ishull në shekullin e 18-të. Vala e parë përbëhej nga afrikanët e robëruar. Më pas erdhën disa fermerë të varfër francezë të plantacione, të cilëve nuk u ishte hequr akoma skllavëria.
Ishullli “Cirque de Mafate” është pjesë e Trashëgimisë Botërore.

Burimi: BBC/Sidorela Lepri

Tags:

Home bordo

Bordo
Gusht - No.61

SHKARKO VERSIONIN PDF