Perimet me gjethe jeshile ulin rrezikun rrezikun e verbërisë

Në Shtetet e Bashkuara, glukoma është një nga shkaqet kryesore të verbërisë.
Sipas Klinikës Mayo: “Glaukoma nuk është vetëm një sëmundje e syrit, por dëmton nervat optike, të cilat mund të shkaktojnë humbje të vizionit, presion jonormal të lartë brenda syrit (presioni intraokular) zakonisht, por jo gjithmonë shkakton këto dëme.
Është arritur në përfundimin se glaukoma do të ndikojë në 80 milionë njerëz deri në vitin 2020. Kjo sëmundje mund të ngadalësohet kur trajtohet në fillim. Megjithatë, glaukoma zakonisht nuk zbulohet deri në fazat e vona, dhe atëherë kur zbulohet është tepër vonë.
Studimi i ri nga JAMA tregon se perimet me gjethe jeshile ulin rrezikun e glaukomës.
Këto perime janë një burim i madh i komponimeve të quajtur nitrate, të cilat janë konvertuar në oksidin nitrik në trup. Oksidi nitrik ndihmon në presionin e ulët të gjakut, relakson enët e gjakut, dhe përmirëson qarkullimin e gjakut. Tensioni i lartë i gjakut është një faktor i madh rreziku për glaukomën.
Hulumtuesit në këtë studim kanë analizuar të dhënat nga më shumë se 100.000 të rritur. Ata zbuluan se ata që kishin më shumë nitrate në dietat e tyre kishin një rrezik 21% më të ulët të zhvillimit të glaukomës. Njerëzit të cilët kanë ngrënë perime me gjethe si spinaqi dhe tjera, kishin rezultatet më të mira.

Burimi StepIn2/ Sidorela Lepri

Previous ArticleNext Article