KreuStil Jetese

Dita Ndërkombëtare e Gruas: kuptimi, origjina dhe pse festohet më 8 Mars?

Dita Ndërkombëtare e Gruas: kuptimi, origjina dhe pse festohet më

Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet sot në mbarë botën, 8 Marsi. Është një festë globale e arritjeve sociale, ekonomike, kulturore dhe politike të grave. E mbajtur çdo vit në të njëjtën ditë për më shumë se 100 vjet, Dita Ndërkombëtare e Gruas është gjithashtu një mundësi për të reflektuar dhe për të çuar më tej shtytjen drejt barazisë gjinore.

Diskriminimi gjinor ndikon negativisht te vajzat dhe gratë çdo ditë në pothuajse çdo shoqëri. Në disa vende ata nuk mund të vishen si të duan, të ngasin makinën, të punojnë natën, të trashëgojnë pronë dhe gjithashtu vuajnë një sërë ligjesh shtypëse, duke përfshirë kontrollin me kë mund të martohen ose detyrimin e tyre për t’u martuar në rastin e martesave të detyruara.

Dhe madje edhe në vende, si SHBA, ku shumë të drejta të grave mbrohen me ligj, 42% e grave që punojnë thonë se janë përballur me diskriminim në punë bazuar në gjininë e tyre, ndërsa gratë paguhen më pak për të bërë të njëjtën punë si burrat.  Mjerisht, pavarësisht përpjekjeve shumëvjeçare për një botë më të drejtë, nevoja për Ditën Ndërkombëtare të Gruas mbetet po aq e rëndësishme sa kurrë.

Cila është origjina e Ditës Ndërkombëtare të Gruas?

Versioni më i hershëm i Ditës Ndërkombëtare të Gruas filloi në vitin 1908 kur 15 000 gra morën pjesë në një marshim të qytetit të Nju-Jorkut, duke bërë thirrje për orë më të shkurtra pune, paga më të mira dhe vota. Një vit më vonë, Partia Socialiste e Amerikës shënoi përvjetorin e marshimit duke e shpallur atë Ditën e parë Kombëtare të Gruas.

Në këtë fazë ishte vetëm një festë amerikane, por në vitin 1910 Clara Zetkin iu drejtua Konferencës Ndërkombëtare të Grave Punëtore në Kopenhagë dhe u sugjeroi atyre që ta bënin këtë ngjarje ndërkombëtare.

100 gra të pranishme e mbështetën njëzëri idenë dhe në vitin 1911 u festua për herë të parë Dita Ndërkombëtare e Gruas në Austri, Danimarkë, Gjermani dhe Zvicër, si dhe në Shtetet e Bashkuara.

Dita Ndërkombëtare e Gruas mbeti një ngjarje e pavarur deri në vitin 1975, kur Kombet e Bashkuara filluan të shënonin ditën dhe të organizonin festime. Në vitin 1996 OKB-ja filloi të nxirrte një temë për festën e çdo viti, e para prej të cilave ishte “Festimi i së kaluarës, Planifikimi për të Ardhmen”.

Tags:

Home bordo

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF