KreuStil Jetese

Ndodh në Britaninë e Madhe, për herë të parë lind një bebe me 3 ADN!

Ndodh në Britaninë e Madhe, për herë të parë lind

Një foshnjë ka lindur duke përdorur ADN-në e tre personave për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar. Shumica e ADN-së së fëmijës vjen nga dy prindërit e saj dhe rreth 0.1 për qind nga një grua e tretë, donatore.

Teknika pioniere është një përpjekje për të parandaluar rrezikun që fëmijët të lindin me sëmundje shkatërruese mitokondriale. Sëmundjet mitokondriale janë të pashërueshme dhe mund të jenë fatale brenda ditëve apo edhe orëve pas lindjes.

Disa familje kanë humbur shumë fëmijë dhe kjo teknikë shihet si e vetmja mundësi që ata të kenë një fëmijë të shëndoshë të tyren. Mitokondritë janë ndarjet e vogla brenda pothuajse çdo qelize të trupit që konvertojnë ushqimin në energji të përdorshme.

Siç thuhet, mitokondritë e dëmtuara nuk ushqejnë trupin dhe çojnë në dëmtim të trurit, humbje të muskujve, dështim të zemrës dhe verbëri. Pra, trajtimi i dhurimit mitokondrial është një formë e modifikuar e IVF-it që përdor mitokondri nga një vezë e shëndetshme dhuruese

Tags:

Home bordo

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF