KreuStil Jetese

Si ta kuptoni që dikush po ju gënjen?!

Si ta kuptoni që dikush po ju gënjen?!

Në jetën tonë private dhe të punës, është e rëndësishme të kuptojmë nëse personi që kemi përballë thotë gënjeshtra apo është i sinqertë. Për të kuptuar kur dikush gënjen, mund të përdorim disa shenja zbuluese, të cilat do të na ndihmojnë të kuptojmë dinamikën e ndërveprimeve njerëzore dhe të kuptojmë nëse dikush nuk është plotësisht i sinqertë.

Nga menaxhimi i detajeve te gjuha e trupit, përmes përgjigjeve evazive dhe ndryshimeve në sjellje: ne ju mësojmë të lexoni midis rreshtave të një bisede për të kuptuar nëse bashkëbiseduesi juaj është i sinqertë apo jo.

Mungesa e detajeve

Kur dikush gënjen, ata do të përpiqen të shmangin detajet ose të japin informacione të paqarta për të fshehur të vërtetën. Më pas mund të vëreni mospërputhje në historitë e një personi, me detaje që nuk përputhen ose duken të pabesueshme. Gjithashtu, kushtojini vëmendje ndryshimeve në mënyrën se si rrëfejnë ngjarjet, ata mund të përpiqen të fshehin të vërtetën ose të ngatërrojnë situatën.

Si ta kuptoni që dikush po ju gënjen?!

Shenjat e stresit

Gënjeshtra mund të jetë stresuese, edhe për njerëzit me përvojë. Nëse dikush gënjen, trupi i tij do të shfaqë shenja nervozizmi ose shqetësimi; të tilla si djersitja e tepërt, rrahjet e shpejta të zemrës, gëlltitja e tepërt ose dridhja e duarve. Këto shenja mund të tregojnë se personi ndihet nën presion nga gënjeshtra që po thotë dhe se mund të mos jetë plotësisht rehat me situatën.

Gjuha e ekzagjeruar e trupit

Shprehjet e fytyrës dhe gjestet e trupit mund të zbulojnë shumë për atë që një person mendon ose ndjen në të vërtetë. Kur dikush gënjen, ata mund të ekzagjerojnë në një përpjekje për të bindur të tjerët për tregimin e tyre të rremë. Vëzhgoni nëse shprehjet dhe gjestet e tyre të fytyrës duken shumë teatrale ose të pavend me situatën: kjo tepricë mund të tregojë se ata po fshehin të vërtetën.

Ndryshimi i sjelljes

Kur personi me të cilin po flisni nuk është i sinqertë, sjellja e tij mund të ndryshojë ndjeshëm nga qëndrimi i tyre normal. Ata papritmas mund të bëhen mbrojtës, të shqetësuar ose të shmangin shikimin tuaj të drejtpërdrejtë. Nëse vëreni këto ndryshime në sjellje, pasi ato mund të tregojnë se personi fsheh diçka ose nuk thotë të vërtetën.

Historia është shumë e mirë për të qenë e vërtetë

Shpesh, në fakt, gënjeshtrat përfshijnë elemente që duken shumë të përsosura për të qenë të vërteta. Për të kuptuar kur dikush gënjen, kërkoni për shenja ekzagjerimi ose pabesueshmërie në narrativën e tyre, duke i kushtuar vëmendje gjithashtu mundësisë që ata po përpiqen të manipulojnë emocionet tuaja për të fituar besimin.

Përgjigje evazive

Përgjigjet evazive janë një sjellje e zakonshme mes atyre që përpiqen të fshehin të vërtetën ose të shmangin kapjen duke gënjyer. Kur një person përballet me pyetje të drejtpërdrejta, në vend që t'u përgjigjet atyre qartë, ai mund të flasë në mënyrë të paqartë, duke ofruar informacione të përgjithshme që nuk adresojnë në të vërtetë pyetjen që bëhet. Një taktikë tjetër e zakonshme kur dikush gënjen është të ndryshoni temën, duke u përpjekur të largoni vëmendjen diku tjetër në vend që t'i përgjigjeni pyetjes së bërë.

 

 

 

 

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF